Yazılı Fetva

Hatırlayamadığım Kul Haklarının Yerine Sadaka Bağışlasam Olur Mu?

12373
29.06.2012

Selamünaleyküm hocam size bir kaç sorum olacak beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.
soru1: Şimdi benim ablam ve çocuğu eniştem vefat ettiğinden dolayı bizde kalıyorlar babam emekli eniştemde emekliydi. Şimdi maaşını ablam alıyor ve hani iki maaşı da birleştirip eve masraf yapıyoruz ve bu ablamın rızası içinde gerçekleşiyor demek istediğim o ki hani Rasulullah (s.a.v) diyor ki: Yetim malı yemek haramdır. Diye acaba bu para bize haram mıdır?
Soru2: Hocam bizim evin elektriğinin abonesi yok ve yıllardır elektrik parası ödemiyoruz artı kiradayız acaba hani o elektrikle ısıttığımız suyla aldığımız abdest caiz midir pişirdiğimiz yemek su abonemizde yok.
soru3: Hocam ben daha evvel yediğim kul haklarından dolayı çok rahatsızım. Hatırladıklarıma gidip hakkımı helal ettiriyorum ama gelin görün ki hatırlayamadıklarım ya da hatırlayıp da artık izine bile rastlayamadıklarım var. Acaba bunlara nasıl hakkımı helal ettireceğim ya da aklıma gelmeyenleri onların yerine bi sadaka hani onların adına bağışlasam olur mu hocam şimdiden Allah razı olsun. Selamünaleyküm…

Selamünaleyküm. Yetim malı yemek o şekilde değildir. Siz bir tür yetime yediriyorsunuz zaten. Mümkün olduğu kadar sizin yediğiniz onun ve annesinin yediğinden fazla olmamasına dikkat edin, yeter. Elektrik kaçağı doğru değildir. İbadetlerinize zarar etmez ama hak olarak kalır. Bulabildiğiniz hak sahipleri ile helalleşin, bulamadıklarınız için dua edin, sadakalar verin. Allah işimizi kolay etsin.

Nureddin Yıldız