Yazılı Fetva

Görümce Oğlu ve Sütkardeş

5952
07.02.2014

Selamunaleykum hocam. Benim iki tane kızım var. Küçük kızımın emzirme zamanında görümcemin oğlunu süt emzirdim bir kere. Büyük kızımla da görümcemin oğlu süt kardeş oluyor mu? Süt kardeşlerin mahrem durumu veya benim mahrem durumum kayınpeder gibi, amca gibi, dayı gibi  aynı mı oluyor? Görümcemin bundan sonra doğacak çocukları veya benden doğacak çocuklarda süt kardeş olacak mı? Bu süt kardeşlerin çocuklarındaki mahrem durumları da aynı süt kardeş olanlar gibi midir hocam? Ebediyyen nikah düşmeyen mahremleri mi olacaklar? Birbirleriyle bir araya geldiklerinde sınır var mıdır, varsa nelerdir?

Aleykümselam. Görümcenizin oğlunu emzirdiğinizde o çocuk yani görümcenizin sizden süt emen oğlu iki yaşını geçmemiş idiyse eğer süt kardeşliği oluşur. İki yaşından fazla idiyse kardeşlik olmaz. Buna göre de durum şöyledir.
O emzirdiğiniz çocuk sizin üçüncü çocuğunuz gibidir. Sizin çocuklarınızın hepsi ile kardeştir. Adeta üçüncü çocuğunuz var kabul edeceksiniz. O çocuğun dışındaki çocukların ise sizinle ve çocuklarınızla bir alakaları yoktur kabul edeceksiniz. Sadece yirmi dört ayı bitmeden sizden süt emen çocuk sizin çocuğunuz, çocuklarınızın hepsinin kardeşi olur, gerisinin sizinle alakası olmaz.

Nureddin Yıldız