Yazılı Fetva

Gayri Resmi Ortaklık

6396
02.03.2012

Bir arkadaşımdan ödeme tarihi belli olmayan Alman Markı ve Euro borç para aldım. Arkadaşımın kendi işi var kazancıda iyi. Bana verdiği para onun için önemli bir miktar değil. Bu nedenle hiç sıkıştırmadı hatta ilerleyen zamanlarda tekrar tekrar borç paralar verdi. Bu durum 5 sene kadar devam etti. Daha sonra iş yerime benim teklifimle gayri resmi olarak ortak ettim. Ben bu sürede iş yerine olan ortaklık miktarı kadar kar payını verdim. Gün geldi parasını geri istedi. Kriz zamanına geldi ödeyemedik. Bizi hiç kırmadı sıkıştırmadı sıkıntı vermedi. 6 ay da bir senede bir hatırlattı. 5-6 sene kadar ödeyemedik. Tabi iş yeri bu arada zarar ediyor. işi bıraksak olmuyor. işler iyi gitmiyor. Borç bitmiyor, kısır bir döngünün içinde kaldık. Şimdi ödeme imkanımız oluştu. Ama ticarete ortak ettik ( o söylemeden biz ortak ettik, nasıl bilirseniz öyle yapın ben karzı hasen olarak verdim dedi. Yani bizden herhangi bir beklentisi yok.) Amma 10 sene civarı parasını kullandık. Nasıl ödeyeceğim?
1-) Ortak olarak hesaplasam; arkadaşım parasını istedigi zaman veremedik sonra iş yeri 4 - 5 sene zarar etmeye başladı.. İstediği zaman versem zarar yoktu. Veremedim zarar ettik. Zararı yazacam paradan düşecem, olmayacak.
2-) Zararı yazmasam; ticaretin helalliği kar zararda. Helalliği gidecek. faiz gibi olacak.
3-) Arkadaşım Beni ortak al demedi. Deseydi, sen kendi rızanla ortak girdin, karıma zararıma ortaksın diyecem. ( böyle bir durumda yok.) ( ben karzı hasen olarak verdim dedi.)
4-) Bu kadar karmaşaya rağmen şöyle bir ödeme yapsam uygun olur mu. Aldığım paralar Alman Markı, Euro. Ödemelerim, Türk lirası, Mark, Euro karman karışık bir hesap. Ana para olan ortalama 20.000 Euro’yu ödeyip üzerine tekrar 15.000 - 20.000 Euro değerinde bir araba alıp hediye etsem. Bu arabayı al ister bin ister sat ister sende başkasına hediye et. Desem helal olur mu. ( Özellikle söylüyorum arkadaşımın beklentisi yok. Ama bu arkadaşımın bana yaptığını kardeşlerim akrabalarım hatta annem bile yapmadı.altında kalmak istemiyorum bu geciken borcum için boynu bükük kalmak istemiyorum.) Bu nedenle bu kadar iyi niyete gücüm nisbetinde karşılığını helal yoldan ödemek istiyorum. Böyle bir ödeme uygun mudur, değilse ne yapmalıyım.

Selamünaleyküm. Bu şekilde bir ödemeyi ancak, onu ortaklıktan çıkarmak için yapabilirsiniz. Çünkü o, sizin ortaklık teklifinize hayır demediği için kabul etmiş sayılmaktadır. O şu anda sizin ortağınızdır. Vereceğiniz para da ortaklıktan çıkması yönünde olur. O da bir hak talep etmezse mesele biter.

Nureddin Yıldız