Yazılı Fetva

Faiz tam olarak nedir ve nelere dikkat edilmelidir?

9232
25.11.2017

Size faizle ilgili bir soru sormak istiyorum.Faizin tam olarak tanımını yapabilir misiniz? İnternette videolarınızı izledim. Türkiye’de faizsiz bankacılık olmadığını söylüyorsunuz, bende hiç bir bankadan para alışverişi yapmıyorum. Ancak vadeli satışın caiz olduğunu, alışveriş yaparken satıcının belli zaman için belirlenmiş vade farkı alabileceğini söylüyorsunuz. Benim sorum araba firmasının yaptığı bir kampanya doğrultusunda. 40 bin TL'ye kadar sıfır faiz alıyor fakat 60 bin olursa faiz alıyor bankayla anlaşmalı oldukları için. Hocam bu şimdi bir alışveriş ancak arada banka var bu vadeli satış olup caiz mi olur, yoksa arada banka olduğu için ve fiyat farklı olduğu için faiz mi olur? Faizi öğrendiğimden beri ödeme imkanım olduğu halde ne ev ne araba ne başka bir şey için faize bulaşmadım inşallah. Bu durumu bana açıklayabilir misiniz?

Selamünaleyküm.
Faiz, parayı zaman karşılığı daha yükseğine satmaktır. Buna tam olarak tercümesi KREDİ kavramıdır. Beş alıp belli bir zaman sonra altı ödemek budur. Taksitle satış ise böyle değildir. Peşin beş olan şeyin taksitle altı olması sakıncalı değildir. Satış esnasında anlaşılan rakam altıdır. O da faiz değildir. Ancak taksit vakti geldiğinde ödeme geciktiği için ikinci bir ilave fiyat getirilmesi mesela altının, altı buçuk yapılması faizdir. Aradaki yarım rakamı faiz hükmündedir, ticaretin bütününü kirletmiştir.
Araba meselesinde ise durum şöyledir:
Gerçekten belli bir rakama kadar fark almıyor olabilir. Bu da peşin de versen fiyat aynıdır demesi ile ortaya çıkar. Bu durumda faiz yoktur. Yalnız bir bankanın aslı faizli ise yani faizli iş için çalışıyorsa o bankanın faizli olmayan başka bir işi de bizim ona destek olmamamız bakımından kaçınmamız gereken bir iş olur. Bunu bilmeliyiz. Faizli olmayan bankalarla iş görmeye çalışalım.

Nureddin Yıldız