Yazılı Fetva

Evlilikte Örf ve Kültürün Ön Planda Olması

6828
10.10.2011

Selamun aleykum. hocam 2 sorum olacak.
1. Evlenmek için görüştüğüm kişiyle yaşamayı düşündüğümüz hayat tarzı aynı, ilim öğrenmek, öğrendiğini öğretebilmek, Allah'ın razı olacağı bir ömür sürebilmek. Fakat eş adayı doğulu ve takdir edersiniz ki ailenin tereddütleri var, ailemin yaşadığı yerle onun yaşamayı düşündüğü yer arasındaki mesafe ve onların kültürü onları korkutuyor. Benim de gönlüme yatmasına rağmen onların bu tavrı beni hem üzüyor hem soğutuyor ve bana bizim rızamız da çok önemli diyorlar. Yani ilmiyle amel eden, İslami düsturlara uygun yaşamak isteyen biriyle evlenmeye, ailemin bu tutumuna karşı ben ne yapmalıyım?
2.Ben eşimin benimle evliyken ikinci bir evlilik yapmasını istemiyorum, evlilik için yapılan görüşmede böyle bir ahid almaya hakkım var mı? Allah razı olsun.

Selamünaleyküm. Evlilikte, yöre, kültür farkı nikâhı etkileyecek unsurlar değildir. Ancak iyi bir evlilikte yöre farkının etkisi ihmale edilemeyecek kadar büyüktür. Bence yöre ve kültür farkını önemsemelisiniz. Başta tereddütler oluşmasının ileride nereye varacağını tahmin etmelisiniz. Duygusallığın gereği yoktur. Evleneceğiniz erkeğe sözünü etitğiniz şartı koşabilirsiniz; o da kabul ederse muteber olur.

Nureddin Yıldız