Mektuplar

Evliliğini geciktirmek isteyen gence mektup

15792
04.06.2011

Üniversite son sınıf öğrencisiyim. Sosyal ilgiler öğretmenliğinde okuyorum. Evlenmeyi düşündüğüm bir bayan var. Kendisiyle alakalı aileme açıldım, evlenmek istediğimi söyledim. Yaklaşık dört aydır ailem bu meseleyi ciddiye alıp benimle konuşmuyor. Aslında bu yapıya sahip bir aile değil fakat üç yıldır ağır bir imtihandan geçiyoruz; maddi durumumuz çok iyiydi şimdi ise son derece kötü. Babam son beş yılda üç büyüğümü evlendirdi. Onun vermiş olduğu ağır yük ve işsizlik belini bükmüş durumda. Bazen ima ediyor; "seni de bekletiyoruz, olmuyor, Allah razı değil bu işten" gibi sözler söylüyor, ağzımı açamıyorum. Zor durumdayım. Kitaplarınızı okuyor, tahlillerini yapıyor, sohbetlerinizi takip ediyorum. Çözüm önerilerinizi ailece de dinledik fakat harekete geçemiyoruz. Ne yapmalıyım?
Bir de; evlenmek istediğim bayan sosyoloji bölümünde son sınıf öğrencisi. İlerde erkekli ortamda çalıştırmak istemediğimi kendisine söyledim, açıklamalarda bulundum. Şu anda kabul etmiş durumda, makul karşılıyor. Fakat ilerde eğitiminin karşılığını görmek isteyebilir. Nasıl kanalize etmeliyim?

Önce şunu bilelim:
Anne ve babanın buruk karşıladığı bir evlilik soğuktur, ruhsuzdur; suyu kesik bir evde yaşamak gibidir. Ne edip edip onların tebessümü ile çıkın yola. Belli ki onlar, size karşı mali destek açısından eziklik hissediyorlar. Bu durumda eş adayınız devreye girmelidir. O devreye giriş de şöyle olacaktır:

Evlenmeye bakışımız, iffet mücadelesinde bir adım olarak görülüyorsa debdebe yerine samimi bir ortamda, mütevazı bir evde hayata başlansın. Fırsatlar oluştukça yuva modernleşsin. Eğer mesele gönül muhabbeti ise samanlığı seyran yapmak gerekiyor. Hayır, eş adayınız bu konularda taviz veremeyecekse yani suntalar sizden değerli ise ne benim ne de aklın söyleyebileceği bir söz yoktur. Kısaca bu iş, ailenizden çok eş adayınızda çözülür.

Eş adayınızın 'kadınlık ve annelikten' önemli göreceği herhangi bir iş sizin için ziyandır. Bu konuda ciddi taahhütler almalısınız. Hanım kardeşlerimiz, meslek sahibi olmayı fazla abartıyorlar. Hâlbuki tıp ve benzeri alanlar dışında kadınlar sadece kapitalizme destek oluyor, işçi maaşlarının düşük kalmasına neden oluyorlar. Bu konuları, aile reislerinin de katılacağı ortamlarda defalarca konuşun. Çok vaat ediliyor, hiçbiri tutulmuyor. Sonra da yıllara yayılan bir sıkıntı çekiliyor.

Ne olursa olsun evliliğin vakti geldiğine inanıyorsanız, o bir namaz vakti gibidir. Sakın onu geciktirmeyin. Borca girin, gecikmeye girmeyin. Allah'tan size muvaffakiyetler temenni ederim. Siz bu Ümmet'in umudusunuz; yeni bereketli nesli siz yetiştireceksiniz. Allah'tan korkulan, iman heyecanı ile uçuşan evlerde siz onurlu bir geleceğin temellerini atacaksınız. Sakın yılmayın, eğilmeyin. Şeytanın binbir hilesi varsa sizin de Allah gibi bir Rabbiniz var. O'na dayanın devam edin. O size bir kader yazdı ise, hiçbir zorluk O'nun kaderini bozamaz. Yılmayın, üzülmeyin. Ebeveyninizi aşmayın, onların hayallerini bozmayın.

Allah yardımcınız olsun.

Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız