Yazılı Fetva

Evlenme durumu olmayan kişilerin, evlilik öncesi nasıl hareket etmeliler?

10431
23.06.2017

Ben üniversite 3.sınıf öğrencisiyim. Elhamdülillah tesettürüme dikkat ediyorum ve haramlarla dolu dış dünyada Rabbimin emirlerine uymaya çalışıyorum. Mümin bir duruş sergilemeye gayret ediyorum.
Bundan yaklaşık iki ay önce okuldan birisi evlilik maksadıyla benimle görüşmek istedi. Ben ilk kez böyle bir teklif aldım ve hemen reddetmedim. Yeni evli bir büyüğüm var, ona ara sıra akıl danışırım. Eşi de kendisi de bizim okuldan mezun mümin insanlar. O ablama bu konuyla ilgili danıştım, bana evlilik maksadıyla gelen kişi o ablamın eşinin yakinen arkadaşıymış ve bunu bilmeden bana gelmiş. Tevafuk eseri ablam ve eşi bize aracı olmak istediler. Abi o insana kefil olduğunu söyledi. Ben de görüşmeyi kabul ettim ve bir ay arayla iki kez görüştük. (evlilik görüşmesi niyetiyle ve bunun İslami gereklerine uyarak, halvet ortamına girmeden)
Ve elhamdülillah bu insanın evlenebileceğim bir insan olduğunu gördüm, kararım olumlu.
Ama bir sorun var ki benim 24 yaşında bekâr bir ablam var ve ayrıca okulumun bitmesine bir buçuk yıl var. Biliyorum ki bunlar evliliğe engel değil ama annem, ablamdan önce benim evlenmemin doğru olmadığı düşüncesinde ve kesinlikle okulumun bitmesi gerektiğini dile getirmekte.
Hocam benim babam bir yıl önce vefat etti ve bu nedenle annem bizim üzerimize her zamankinden fazla titriyor ve böyle büyük kararlar alırken kendini iki kat daha sorumlu hissediyor. Babamın yerine de kendini koyuyor. Annem de haklı ve ben onu asla kırmak istemem.  
Evlilik niyetiyle görüştüğüm kişi de bu konuda bana hak veriyor elhamdülillah. Ablamın evlenmesini ve benim okulumun bitmesini bekleyeceğine söz verdi. İkimizin de ailesi konuyu biliyor ama aileler tanışmadı. Çünkü benim annem şu dönemde benim için isteme, söz, nişan gibi konuları dahi kabul etmiyor. Bu  nedenle bu süreçte biz hiç görüşmeme kararı aldık çünkü haram. (en azından ablam nişanlanıncaya kadar) Ablamın herhangi bir söz nişan gibi bir evlilik durumu olursa bizim de isteme söz gibi bir konu görüşülebilir ve evlilik için de benim mezuniyetim beklenir, diye bir düşüncem var Allah nasip ederse.
Hocam biz bu süreçte nasıl hareket edelim? Yani tanıdığımız yeni evli abi ve abla bize aracılık etsin mi? En azından bu aracılarla haberleşmemiz doğru mu? Ya da hiçbir şekilde haberleşmeyelim mi? Biliyorum ki biz nişanlı çiftler gibi hareket edemeyiz. Ama görüştüğüm kişi beni merak ettiğini, en azından abi  ve ablayla birbirimize haber gönderebileceğimizi söyledi. Ben ise en baştan beri bu ara süreçte hiç görüşmeme taraftarıydım. İslami açıdan bir sıkıntı var mıdır hocam?

Bu süreci zannettiğiniz gibi uzaktan kontrollü devam ettirmeniz neredeyse mümkün değildir. Ablanızın durumu meçhuldür, yıllar sürebilir. Sizin sabrınız ise sınırlıdır, yarın bitebilirsiniz. Ne aracı ile ne de direk bağlantıda olmamanız gerekir. Bu da özellikle erkek tarafı için hayal gibidir. Size tavsiyem ya evlenme sürecini başlatın ya da herkes nasibini bir başkasında arasın. Bunun ortası oyundur. O oyunu da şeytan kumanda edebilir.

Nureddin Yıldız