Yazılı Fetva

Eşimin Ailesiyle Görüşmek İstemiyorum

14541
08.12.2011

Karımın ailesiyle görüşmek istemiyorum ama kendisinin onlarla görüşmesine -sabah gidip akşam dönmek şartıyla- izin veriyorum. Ya da onlar bize gelebilirler. İki buçuk saatlik bir mesafede oturuyorlar. Ama o yalnız gitmek istemiyor, benimle beraber gitmek istiyor. Eğer yalnız gideceksem de 1-2 gün kalacağım diyor. Çünkü beraber gidersek arabayla gideceğiz, yalnız giderse otobüsle gidecek. Ben kabul etmeyince huzursuzluk çıkıyor. Haksızlık yapmış oluyor muyum?

Selamünaleyküm.
İki buçuk saatlik mesafe km olarak 90 km den fazla olmalıdır. Bir bayanın 90 km den fazla bir mesafeye tek başına gitmesi caiz değildir. Buna göre durumunuz şudur:
- Hanımınızın kardeşi, oğlu gibi bir mahremi yok ve yalnız o yola gitsin diyorsanız, siz hatalısınız. Götürmelisiniz.
- Bir kadının şehir içindeki anne babasını örfe göre ziyaret etmesi hakkıdır. Bu örf, yöreden yöreye değişir. Şehir dışındaki mesafelerdeki ziyaretler ise ülkemizde genelde yılda bir şeklindedir.
- Böyle bir konuyu sorun olacak şekle getirmeden çözmeniz, sizin erkeklik görevinizdir. İki gün bırakın, ayda bir gitsin, iki ayda bir gitsin veya benzeri bir çözüm üretin. Erkeklik sadece yasak koymakta değildir, sorun çözmek de erkekliktir.

Nureddin Yıldız