Yazılı Fetva

Doktorun Kadının Avret Bölgesine Bakması

35314
19.10.2011

Selamünaleyküm hocam, ben hanimim icin bir soru sormak istiyorum. Hocam, esim hamile ve kadin doktoruna aralikli olarak kontrole gitmesi gerekiyor. Kontrol esnasinda kadin doktor belirli aletlerle esimin rahim bölgesine bakmasi gerekiyor. Bu esnada, esimden gelen sudan dolayi (cünkü Rahim bölgesinin icerisine dogru agiz kismina kamerayla bakiliyor) esim GUSL abdesti almasi gerekir mi, ki burda her hangi bir zevk alma söz konusu degil. Bu sorum sirf kontrol ani icin gecerlidir. Bir de esimin hamileligi su an baya agir geciyor, yeme icmesi de azaldi, suan 4,5 aylik ve Ramazan ayinda oruc tutmasi gerekir mi esimin?Su ana kadar 10 kg zayifladi ve her gün bas agrisi ve mide bulantisi devam etmekte azalma görülmedi, yine de oruc tutmasi gerekir mi gerekmez mi? Ben kocasi olarak suan üniversite ögrencisiyim esim ev hanimi ve gecimimizi devletin saglamis oldugu sosyal yardimdan geciniyoruz. Almanyada yasiyoruz, bu sorularimin cevabini bana yollarsaniz cok sevinirim hocam, Allah razi olsun. Hayirli günler. Saygilarimla.

Selamünaleyküm.
1- Kadının fercine bir aletle bakılması guslü gerektirmez. Gusül, erkeğin cinsel organıyla kadının cinsel organının birleşmesinden dolayı gerekir.
2- Hamile bir kadın oruç tuttuğunda hâlsiz kalıyor ve hamileliği zarar görüyorsa oruç tutmayabilir. Daha sonra kaç gün oruç tutmadı ise o kadarını kaza eder. Kaza için de muayyen bir zaman yoktur, ne zaman fırsat bulursa o zaman tutar. Çok geçmiş olsun, yavrunuz mübarek olsun. Size de eşinize de dualar ederiz.

Nureddin Yıldız