Yazılı Fetva

Diş doktorunun estetik yapması caiz midir?

19233
14.06.2011

Hocam, doktoraya başladığım bölüm ortodonti. [Ortodonti ana bilim dalı; dişlerin yerleşim düzensizliklerinin (çapraşıklık), çenelerin kapanış bozukluklarının ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Çenelerdeki gelişimsel bozukluklar, diş sürmesindeki bozukluklar, dişlerin normal yerlerinde bulunmamaları, çene darlıkları, ağızda bulunan fazla dişler ya da doğumsal olarak görülen eksik dişler, fonksiyon bozuklukları ortodontinin ilgi alanıdır. Bu tür problemlerin çözülmesi ile bireye sağlıklı ve fonksiyonel bir çiğneme sistemi ile birlikte güzel bir yüz estetiği ve etkileyici bir gülüş kazandırılmaya çalışılır. Kalıtsal faktörlerin yanında kazalar, parmak emme, solunum problemleri, çürükler, diş eti hastalıkları ve erken süt dişi kaybı ortodontik problemlere sebep olabilir. Hastanın mevcut anomalisine ve büyüme gelişim durumuna göre çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerde; sabit ve hareketli olmak üzere çok çeşitli ortodontik aygıtlar kullanılmaktadır.] Bu bölümde yapılan uygulamalar estetik açıdan dinen caiz midir? Burada yaptığım işlerden dolayı günah işlemiş olur muyum, kazandığım paralar helal midir?

Ortodonti veya tıbbın herhangi bir branşı kesinlikle mübarektir. Zira insana direkt hizmetlerden bir hizmet olarak görürüz tıbbı. Bu nedenle, yoğun bir para kazanma söz konusu olsa bile mesleğinizi mübarek bilin. Para da kazanıyor olmanız bir eksiklik değildir. Mesleğiniz parayla birleşmesinden dolayı değer yitirmeyecektir. Gerek talebelik sürecini ve gerekse iş sürecini bir ibadet mantığıyla sürdürmenizi tavsiye ederim. Çift kazanın.
Doğuştan bir arıza veya sonradan bir kaza ya da ihmal nedeniyle normların dışına kayan bir arıza düzeltilebilir. Bunun fıkhen bir sakıncası olmaz. Sakıncalı olan, sosyetenin estetik ameliyat dedikleri, daha güzel görünme, yaşlanmayı gizleme, karşı cinse daha güzel görünme içerikli uygulamalardadır. Onların da olabileni, asla olmayanı vardır. Ama zannederim bu, sizden çok plastik cerrahi bölümünün alanına girmektedir. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız