Yazılı Fetva

Dedemden Kalma Kullanılmayan Araziyi Satın Alıp, Konut Yapabilir miyim?

2084
05.11.2017

Konya’nın köyünde rahmetli dedemin babasının Kur’an kursu olarak bağışladığı , içinde evi de bulunan araziyi satın almak ve konut olarak kullanmak istiyorum. Burası 40 yıldan daha fazla bir süre atil bir vaziyette hiç kimsenin işine yaramadan duruyor. Köye yapılan sulama kanalı inşaatında işçilerin kalması için şantiye alanı olarak kullanıldı , bir kaç yıl. Onun dışında ne arazisi ne de içinde bulunan yapı hiç bir şekilde kullanılmamıştır.
Ben de İstanbul’da yaşamaktayım ve her yıl Konya’ya giderim. Burayı gördükçe çocukluğumdan beri içim sızlar ,burayı satın almak istiyorum. Bunun dini hükmü nedir ? Burayı satın alabilir miyim ,burayı konut olarak kullanabilir miyim?

Bu vakfedilen yerin kime ve hangi şartlarla vakfedildiğine dair bilgi gerekir. Tapuda kimin üzerine görülüyor? Bir vakıf yeri olarak mütevellisi kimdir?
Bu soruların cevabı bilinmeden cevap verilemez sorunuza. Eğer ‘bu arazi ancak bu gaye için gayrimenkul olarak değerlendirilecek’ şeklinde bir kayıt varsa sizin o kaydı ancak, kamu yararına başka bir gerekçe ile değiştirmeniz mümkündür. Aksi takdirde vakfedildiği amaç üzerine kalması esastır. Orada işletilmesi mümkün olamayan bir durum varsa, vakfın yetkilisi kurul tarafından benzer bir proje ile değiştirilebilir. Öyle veya böyle vakıf malından iyi niyetle de olsa uzak durmanız takvaya daha yakındır, böyle biliniz.

Nureddin Yıldız