Yazılı Fetva

Çocuğunun Eğitimi Konusunda Kaygılı Babaya

4218
28.10.2013

Selamünaleyküm. Saygı değer hocam, sizi uzun bir zamandır takip ediyorum. Allah için çok ta seviyorum. Hocam benim yaşım 36, evli ve biri 10, diğeri ise 7 olmak üzere 2 de erkek evlat sahibiyim. Evimi İslam dinimize göre tesis etmekte ben biraz geç kaldım. Daha yeni yeni toparlamaya çalışıyorum. Bunda da en büyük pay çocuklarım oldu. Çocuklarımın hayatını Allah'ın hükümleri doğrultusunda kurması arzumuz oldu. Çok değerli hocam benim büyük oğlum ilkokulu bu sene tamamlıyor, başarılı bir çocuk. Benim gönlümden imam hatip ortaokuluna başlatmak geçiyor. Kendim yetişip İslam dinimizi öğretmekte yetersiz kalırım diye korkuyorum veya diğer unsurlar dâhilinde öğretmek de yeterli gelmez diye çekiniyorum. Yani Kur’an Kursu, mektep vs. unsurlar. Sizce Türkiye’de bu günün şartlarında en azından imam hatip ortaokuluna devam etmesi uygun mudur? Diğer çocuğum da büyüyor aynı kaygılarım onun içinde geçerli. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Ben çocuklarımın İslam dinine ve İslam birliğine, ümmet birliğine hizmet etmelerini Allah'ın yolu, Kur'anın yolu Peygamberimiz (s.a.v.) in yolunda cihat etmelerini çok arzu ediyorum.  Ben böle istiyorum da çocuklarım ne istiyor onu da bu günden çözemiyorum. Değerli hocam bu konudaki her yorumunuza muhtacım. Sizi ziyarete de gelmek istiyorum ailece. Allah'a emanet olunuz.

Selamünaleyküm. Allah Teâlâ sizi emellerinize kavuştursun, kalbinizi huzur ile doldursun.
Çocuklarınızı İHL vermenizi tavsiye ederim. Başka bir alternatifiniz de yoktur zaten. Şu kadar ki, İHL vermeniz, elinizi kollunuzu sallayabileceğiniz bir rahatlık nedeniniz olursa pişman olabilirsiniz. İHL, diğer okullar gibidir; muhakkak takviye edeceksiniz dışarıdan. Her gün olmasa da haftada bir ahlâki gidişatını, bilgi birikimini, arkadaş çevresini kontrol edeceksiniz. Öğretmenlerine, çocuğunuzu takip ettiğinizi hissettireceksiniz. Gayet esefle beyan etmeliyim ki, bugün gelinen noktada İHLiseleri, DIŞI SENİ İÇİ BENİ YAKAN duruma gelmiştir. Korkarım çok geçmez mü'minler, çocuklarını İHL'den korumaya çalışacaklardır. Maaşını bile dert etmeyecek kadar vurdumduymaz bir eğitim kadrosu ile ne kadar imamlık eğitimi verilebileceğini merak ediyorum doğrusu.
Bu sorun hepimizin sorunudur; çocuklarımızı İHL'ne salmayı, üzerimize düşeni yapmak olarak anlayınca bu kadar oluyor. Bir anne ve bir baba, kendisi ya da çocuğu ölmeden mesuliyetten kurtulamayacağını, öğretmenin, hocanın 'elin çocuğunu okutan biri' olacağını bilmelidir. Çocuklar, bizim cennet veya cehennemimizdirler. Babalar ve anneler, çocuklarını hangi okula veriyorlarsa kendilerini de adeta o okula vermelidirler. Öğretmen kadrosu, devletten çok vatandaştan çekinmelidir ki, meleklerin yardımını hak edeceğimiz bir iş yapmış olalım.
Lütfen dualaşalım; bize dua edin, biz size dua edelim. Yavrularımızı, ümmetimizin yüzünü güldürecek büyüklerden biri olacak şekilde yetiştirelim. Bizim Kudüs’ümüz de budur. Davamız budur. Cihadımız budur. Lütfen çok dua edin.

Nureddin Yıldız