Mektuplar

Çocuğumu büyütürken dikkat etmem gereken püf noktalar nelerdir?

10626
15.09.2015

Hocam selamünaleyküm. Her zaman dualarımdasınız. Allah yardımcınız olsun, vaktinizi bereketlendirsin. Bizi ve 3 küçük kızımızı da duanızdan mahrum etmeyin. Kıymetli hocam, ilkokula giden çocuklarımız için ‘gitmelerinin gerekli olduğunu ama evde gereken zihin temizliğinin yapılması gerektiğini’ söylemiştiniz, bu nasıl yapılır, bu konuda bize tavsiyeleriniz nelerdir?

Aleykümselam.
- Bir kere eviniz, muhtevası, insanî ilişkisi bakımından okul gibi olmasın. Okulda alacağı zehri siz evde dezenfekte etmek için evin hijyenik olması gerekir. Ev, okula göre daha uzun süreli kullanılınca da çocuğunuz biiznillah temiz büyümüş olur. Zehirin etkisinden kurtulur. Bunu yapabilmeniz için de evinizin mü'min bir ev olup olmadığını bakacaksınız. Mü’min Ev isimli kitabımızı incelemenizi tavsiye edebiliriz size. - Evde eşler, bilhassa çocukla alakalı konularda asla tartışmamalıdırlar. Tartışıyorlarsa da bunu çocuğa hissettirmemelidirler.
- Başta namaz ve Kur'an olmak üzere evin hijyenik olduğu ibadetlerle belgelenmelidir. Namaz kılınan bir ev, Kur'an okunan bir ev için temizlik şartları var denebilir.
- Evinize giren çıkanlar akraba bile olsalar mikrop bulaştırmamalıdırlar. Gerekiyorsa akrabalarla ilişkiye sınırlama bile getirebilirsiniz.
- Anne ve baba çocukla iletişim kanallarınızı çok aktif tutacaksınız. Çocuğun sizinle iletişimi, sizin ne kadar etkili olacağınızı gösterecektir. Kızmayacaksınız, sinirlenmeyeceksiniz, bağırmayacaksınız. Çok bunaldığınız zaman bir parka gidip doyasıya ağlayın ve gözlerinizi silip eve geri dönün. Disiplinli olacaksınız ama dövmeyeceksiniz. Çocuğun sizden korkusu sevgi üzerinden yürümelidir.
- Evdeki, siz ve çocukla ilgili işleri bir ÖNCELİKLİ, sonra ÖNEMLİ işler listesi üzerinden yapın ki iş yoğunluğu çocuğu bunaltmasın.
- Sakın ve sakın çocuğu sizin yaşınıza göre, babasının konumuna göre yetiştirmeye kalkışmayın. O bir çocuktur. Oyun hakkıdır. Hata etmek hakkıdır. Yaramazlık hakkıdır. Yatağına işemek bile hakkıdır. Çocuğu çocuk olarak görün. Büyük adam yetiştirmek istiyor olabilirsiniz ama büyük adam, küçük doğuyor da sonra büyütülüyor. Çocuğu hayallerinizle, beklentilerinizle boğmayasınız.
- İstişare edeceğiniz bir ilim adamı ya da pratikten birini muhakkak bulun. Sürekli onunla istişare edin.
- Sakın umutsuz olmayın. Beş sene, evlat yetiştirmekte uzun bir zaman değildir. Elli sene de uzun zaman sayılmaz. Yüz sene kesinlikle uzun bir zaman değildir. Nuh aleyhisselam kaç sene bekledi? Neden biz, Nuh aleyhisselam diye bir peygambere iman ettik, neden? Kolay mı iman ve sonra da imanın içini doldurmak, kolay mı? Umutsuz kalmak bir çeşit kan animisi olmak gibidir...
- Sakın anlatmaktan ve tekrar etmekten usanmayın. Bir kere ile seksen kere anlatmak sizin için aynı olmalıdır. Şu kadar ki, sekseninci anlatışta dilinizi, gözlerinizi farklı kullanın.
- Çocuğa okulda göremeyeceği güzel örnekleri gösterin. Başta peygamberler, ashabı kiram ve günümüzün mü'minlerinden güzel örnekleri bol bol kullanın.
- Çocuğu kötü örneklerden korumaya çalışın. Futbolcular kötü bir örnektirler. Her futbolcu Fatih'in yerine geçen bir rakiptir. Böyle düşünmeye çalışın. Hayır, çocuğunuzun futbolcu olması yönünde bir emeliniz
varsa o zaman sıkıntı yoktur.
- ..Ve silahsız kalmayın. Dua yegâne silahınızdır. Bilhassa namazlardan sonra, gece kalktığınızda, mübarek zamanlarda dua edin. Dua edin. Dua edin. Duasız kalmayın. Yıllarca dua edin. Yaşadıkça dua edin. Her gün, her saat..
Selamünaleyküm.
Nureddin Yıldız
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız