Yazılı Fetva

Caferi biriyle sünni biri evlenebilir mi?

34750
12.06.2015

Ben 26 yaşında bir sünniyim. Caferi mezhebine mensup bir kızla evlilik yapma isteğindeyim. Fakat hem onun hem de benim bu konuda çekincelerimiz var. Şöyle ki, ikimiz arasında bu çok büyük bir problem doğurmasa da ilerde çocuğumuz olduğu takdirde çocuk için mezhep konusunda bir problem olacağı aşikar. Sorunun çözümü için Caferi derneğinden önemli hocalarla ve ilahiyat fakültesinden bir hocayla görüştüm. Caferi olan hoca bu duruma biraz daha katı dururken ilahiyat hocası ılımlı bir tavır takındı fakat bu cevaplar yine de bizi tam olarak tatmin etmedi. Bu evliliğin gerçekleşmesini ikimiz de çok istiyoruz ve bu durumdan dolayı ıstırap çekiyoruz. İki Müslümanın nasıl evlenemediğini aklım, hayalim, mantığım almıyor, alamıyor. Ne tavsiye edersiniz, ne yapmalıyız?

Meseleyi Caferi veya Sünni gözüyle ele almayın, hata edersiniz. Bizim mezhebimiz dinimizden büyük olamaz. Önce Müslüman olmamız yeterlidir.
Evleneceğiniz kişiye şunu sorun:
- İman esaslarında bir sıkıntı var mı?
- Ebu Bekir ve Ömer radıyallahu anhüma, bu ümmetin birinci ve ikinci büyüğü müdür, değil midir?
- Namaz beş vakit midir, değil midir?
- Sizin abdest alırken ayaklarınızı yıkamanıza müdahale edecek midir etmeyecek midir?
Bunlarda bir sorun yoksa mezhebinin adına bakmayın evlenin. Bunlarda sorun varsa evlenmeyi tekrar tekrar düşünün. Muhakkak evlenecekseniz de onu siz bilirsiniz. İki vakit namazı yok saymaya değer mi sizin evliliğiniz, onu siz bilirsiniz!

Nureddin Yıldız