Yazılı Fetva

Boşanmayı kadın isterse mehir verilir mi?

56182
03.04.2011

Bir tartışma neticesinde -kendimce- sonuna kadar haklı olduğumu düşünerek eşimi ailesinin evine götürdüm sorunu konuşmak amaçlı fakat burada mevzu uzayınca ve ailesinin onu savunması üzerine sinirler iyice gerilince ben de eşimin ailesine, 'otursun düşünsün, bundan sonra bu evliliği sürdürüp sürdürmeyeceğine karar versin, beni tanıdı, nasıl biri olduğumu biliyor vs.' diyerek orada bıraktım ve yirmi gün kadar aramadım, sormadım. Tarafıma boşanma davası açıldığını gelen tebligattan öğrendim, karşılıklı görüşmeler yaptık, bana bazı şartlar ileri sürünce kabullenmedim ve dava süreci işlemeye devam etti. Dava devam ederken evimizden eşyalarını almaya geldiği sırada (yaklaşık dört ay sonra) dayısı ve yengesi de varken onların şahitliğinde, 'tek sefer benden boşsun, yolun açık olsun' dedim. Bunun üzerinden 5-6 ay kadar sonra dava sonuçlandı; hakim boşanma kararı verdi. Boşanma kararının yanında tazminata çarptırıldım, tazminattan dolayı davayı temyize götürdüm. Temyiz süreci devam etmektedir. Sormak istediğim şu; boşanmayı kadın isterse mehir ödenmez diye okumuştum.
1- Davayı açan eski eşim yani kadın. Ben onu babasının evine boşamak amacıyla bırakmadım fakat süreç oraya doğru gitti. Davayı o açtığına göre mehir ödemem gerekir mi?
2- Dava sonuçlanmadan önce eşyalarını almaya geldiğinde ben ona tek sefer (tek talak olur sanırım) 'benden boşsun' demiş olmam bu duruma engel midir? Yani davayı o açtığına göre eğer mehir ödemem gerekmeyecekti de ben dava sonuçlanmadan tek talakla boşamış olmam mehir ödememi gerektirir mi?
3- Ben kararımı verdiğimden dolayı davayı beklemeden tek talakla da olsa 'boşsun' dedim, bu nikahımdan düşmesine yeterli midir? 3'e tamamlamam gerekir miydi talakı? Sonuçta mahkeme de boşanma kararı verdi fakat davayı temyize gönderdiğimden dolayı dava resmi olarak sonuçlanmamış oldu. Hala nikahımda mıdır? Ayrılırken hiçbir beklentim olmadı, maddi olarak eşyalardan istediğini aldı götürdü, tüm altınları takıları, yatırım için aldıklarımızı dahi götürdü itiraz etmedim. Vebalde de olmak istemiyorum, o yüzden mehir konusu benim için önemli. Hakkı kalsın istemiyorum fakat hakkı olmayan bir şeyi de ödemek istemiyorum. Açıklayıcı olsun diye belki fazla detay yazdım fakat taktir edersiniz ki önemli bir konu.

Cinsel ilişki gerçekleştikten sonra mehir verilmelidir.

Nureddin Yıldız