Mektuplar

Boş düşünce ve hayallerden nasıl kurtulabiliriz?

12714
30.10.2015

Selamunaleykum hocam. Biz boş düşünceler ve hayaller konusunda İslami bir reçete araştırıyoruz, bu konuda pek sohbet bulamadık, yardımcı olur musunuz? Cemaat ortamı iyi geliyor ancak insan her an cemaat ortamında bulunamıyor, böyle anlarda beynimizi bunlardan nasıl temizleriz? Bazen oluyor ki fark etmeden saatler gidiyor. Birkaç arkadaş bu konuda muzdaribiz.

Aleykümselam.
Değerli mümine bacım,
Sizin derdiniz esasen bütün genç kızların, yaşlı hanım kardeşlerimizin derdidir. Pek çok mümine genç kız, eş veya anne tesettüre bürünmekle veya bir meşrebe bağlanmakla mükemmelliği yakaladığını zannetse de bu kıtlığı yaşamaktadır. Dilerim Rabbimden sizin bu arayışınız sizin için de onlar için de Rabbimizin rızasını bulmaya vesile olur.
Şunu söylemeye mecbur hissediyorum kendimi:
Her şey BÜYÜK DÜŞÜNEBİLMEYE dayanıyor. Büyük bir ümmetin büyük bir davası ile yaşamamız gerektiği hâlde, günlük meşgaleler gündemimiz oluyorsa bu şu demektir:
İmanımızdan kaynaklanan davamızla mevcut beyin yapımız arasında çelişki vardır. Annelerin çocuklarını beşikte sallarken bile bulunması gereken bir anlayış bizde kaybolmaktadır. Çocuklara din öğretirken hatta oyun oynatırken bu idrak, anneler ve muallimleri kuşatmış olmalıdır. Mevcut durumumuzda ise bu erimiştir ne yazık ki. Öncelikli olarak hayata bakışımız, hayattan beklentimiz değişmelidir. Büyük ümmetin büyük düşünen müminleri olmalıyız. Biz de, mesela gazete okuyabiliriz ama okuduğumuz gazete, gazete okuma tarzımız, bu ümmetin azametine uygun olur. Camiye namaza giderken yürümeyi bile bu ümmetin kimliği ile mütenasip tutmayı emrediyor Peygamber aleyhisselam efendimiz. Artık siz bunu hayatın her alanına nasıl taşıyacağımızı hesap edebilirsiniz. Size şöyle bir program tavsiye etmek ve neticede duanıza vesile olmak isterim:
A- Hayata ve olaylara Sümeyye ve Fatıma olarak bakmak yerine, Sümeyye'nin, Fatıma'nın ümmetinin kadınları olarak bakmaya başlayın. Büyük ümmetin büyük fertleri olmanın hazzını yaşayın. Bireysellikten kurtulunca büyüklük içinde yalnızlık ve çaresizlik sıkıntısı hissetmeyeceksiniz.
B- Hayatı dolu dolu yaşayın. BOŞ VAKTİ sözlüğünüzden silin. Daima İŞİNİZ VAKTİNİZDEN ÇOK olsun. İş üretin. İş üretebilmek için kabiliyetlerinizi keşfetmeye çalışın.
C- Çevre çok önemlidir. Küçük düşünenlerin arasında büyük düşünemezsiniz. Beraber olduğumuz çevremiz bizim gölgemiz gibidir, ya da biz onların gölgesi gibiyiz. İnşanlar hacca giderken hac yolu için arkadaş arıyor da biz içinde haccın da bulunduğu büyük ve uzun din yolculuğumuz için neden yol arkadaşı arayıp seçmeyelim? Yarın, Rabbinin huzurunda 'iyi ki bunun arkadaşı idim' diyemeyeceğin biri ile bugün çekirdek yememelisiniz. Benim arkadaşımı arayıp seçmem, onun de beni arayıp seçmesi Kur'an'ımızın, 'müminler birbirlerinin velileridir' tembihinin tecellisidir.
D- Özellikle Kur'an başta olmak üzere zikir virdimiz bizim damarlarımızdaki kan gibidir. Bir müminin muhakkak virdi olmalıdır. Bu, günde en az bir sayfa Kur'an okumak, belli tesbihatı yapmak şeklinde gerçekleşmelidir. İbadetleri aksatmamayı ise anmamız bile gerekmez zannedersem!
E- Zengin kültürlü olmak gerekir. Okumak, dinlemek veya başka bir yöntemle kültürümüz her gün büyümelidir. Bu kültür zenginleştirmesini yaparken de bünyemize mikrop bulaştırmadan bunu yapmalıyız. İman sıkıntısı olanların veya ümmetimizin bölünmesindeki tehlikeyi hissedemeyenlerin yazılarını okumak, konuşmalarını dinlemek kaş yaparken göz çıkarmak olur. Ahlâkımızın zedelenebileceği bir ortam bizim ortamımız değildir.
F- Mürşidsiz yol almak, en iyimser ihtimalle yolu uzatmaktır. Mürşit şarttır. Kendisini değil dinini büyütmeye çalışan, senden maddi hiç bir beklentisi olmayan, kendisine ve ekolüne hizmet ettirmeyen sabırlı, zahid, müttaki, ilmi olan, dünyayı tanıyan mürşit kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bulmalı ve kendini sömürtmeden ona tabi olmalısınız.
G- Heyecan günlük bir ihtiyaçtır. Heyecansız büyüme ve yaşama çetindir. Heyecan kaynaklarını üretmeli ve korumalısınız. Mesela bir Sakarya Şiirini tahlili ile bilmeli ve terennüm edebilmelisiniz. Ayet ve hadislerin sloganlaşabilecek boyutunu kavramalısınız. Ve yoğun bir dua ile Allah'tan yardımını isteyerek yola devam etmelisiniz. Cenneti görmeden de bir şey gördüğünü zannetmemelisiniz.
Allah'a emanet olunuz. Bize de dua ediniz lütfen.
Selamünaleyküm
Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız