Yazılı Fetva

Bitcoin kullanmak doğru mudur?

54806
15.10.2017

Bilgisayar ağları üzerinde merkezi olmayan bir sistemde üretilen ve kullanılan dijital para birimlerinin ( en bilineni bitcoin ) arkasında herhangi bir merkezi otorite bulunmamaktadır. Paraların güvenliği tamamen kullanılan şifreleme algoritmasına dayalıdır. Bu algoritmanın da düzgün çalışması sisteme bağlı (şifre çözme ya da üretme) cihazlar tarafından yapılır. Ve sistem( yazılım) tarafından da bu cihazlar ödüllendirilir.( Para basma diye tabir edilecek olayın özü budur) . Herkesin bilgisayarına kuracağı bir yazılım ile cüzdan sahibi olabileceği , para almak için online döviz bürosu ya da kendi cihazları kullanabileceği bir sistemdir. Bazı özellikleri:
 
– Toplamda 21 milyon bitcoin üretilecektir. (yaklaşık 140 yılda) Yani piyasada var olacak toplam para miktarı bu rakamı geçemeyecektir.
 
– Ortalama her 10 dakikada sisteme katkıda bulunan cihazlara(madenciler) 25 bitcoin ödül verilmektedir. Ve bu ödül her 3,5-4 yılda bir yarıya düşmektedir.
 
-İşlemler geri döndürülemezdir. Bu yüzden bir satıcıya paranızı gönderdiniz ama aldığınız ürün hatalı ya da bozuk çıktı , o saatten sonra karşı tarafın insafına kalırsınız. Aslında bu yönüyle nakit paraya benzemektedir.
 
-Hesabınızı çaldırırsanız ( bilgisayar korsanları tarafından çalınırsa) paranızı geri alabileceğiniz bir merci bulunmamaktadır. Fakat güvenlik açısından önlemlerini almak mümkündür)
 
-Serbest piyasada alınıp satılmaktadır. Değeri her ne kadar serbest piyasada belirlense de sınırlı sayıda olması hızlı fiyat hareketleri göstermesine sebep olmaktadır. Fakat sınırlı sayıda olması kimileri tarafından para değil emtia gibi değerlendirilmesine sebep olmuştur. Yine bu sınırlılıktan ötürü bitcoinin deflasyoner bir yapısı olmaktadır. Bu da zaman içerisinde sürekli olarak değer kazanmasına sebep olmaktadır.(Sistemdeki cihazların , sistemin güvenliğini sağlaması koşuluyla) -Uçak bileti alabilir , lokantada yemek yiyebilir ve daha fazla bir çok şeyi alabilirsiniz.
 
-Paranın değerini etkileyecek en önemli faktör , sistemde ciddi bir güvenlik açığının tespit edilmesi , böyle bir durumda paranın değeri çok ciddi bir şekilde düşebilir. Ama zaman içerisinde buna benzer olaylarda hızlı bir şekilde müdahale edilmiş ( yazılım güncellenmiş) , 2011 yılındaki ciddi düşüşten sonra öyle bir vaka yaşanmamıştır.
Genel olarak bitcoin sistemi bu şekilde cereyan etmektedir. Bu sistemi kullanmak caiz midir?

Bu işlemin caiz olmayacağı kanaatindeyiz. Bir tür kumar örneği gibi durmaktadır. Emek yerine şans öne çıkmıştır bu uygulamada. Bilgisayarın hakimiyeti kumarın gizlenmiş gibi olmasını sağlamaktadır. Diğer uygulamada göze çarpan ve fıkhen engel oluşturacak sebeplere gerek kalmadan sadece bu açıdan bile bakıldığında caiz olmayacağı kanaatimizi belirtiriz.

Nureddin Yıldız

FETVA ETİKETLERİ


bitcoin para sanal