Yazılı Fetva

Birlikte yaşadığımız eşimin ailesiyle aramızda anlaşmazlıklar var, ne yapmalıyım?

13206
31.03.2011

Kayınvalidemler ve eltimle aynı binada oturuyoruz, kazancımız da ortak. Bu nedenle herkes birbirinin evine rahat girip çıkıyordu. Kayınvalidem bu sene hacca gitti, geri döndüğünde her şey çok kötüydü. Hiç kimseyi istemediğini, herkesin evinde oturmasını, kimseyi eve dahi sokmak istemediğini hep dile getiriyordu. Bir ay sonra kayınbabam yatak odalarında bir muska buldu ve bunu hocaya götürdüler. Hepimiz adına yapılan bu kötü niyette hoca efendi, evin darmadağın olması, maddi sıkıntı çekilmesi ve huzursuzluk olması için yapıldığını söylemiş. Sirkeli suda bekletip denize attık. O günden beri kayınvalidem, eltim, görümcem ve kayınbabamla aramız açıldı. Beni hiç istemiyorlar, yanlarına sokmuyorlar, benimle konuşmuyorlar. Yüzüme dahi bakmıyorlar. Sebebini bilmiyorum. Kayınvalidem normalde beni istemediğini söylüyor, eşime ise kendisi gelmiyor diye şikayet ediyor. Ben de karşıma alıp konuşayım neden böyle oluyor diye, diyorum. Sonradan kayınvalidemle karşılaşmak bile istemiyor ve vazgeçiyorum. Arada kaldım, gönülleri kırılmasın istiyorum ama ben çok mutsuzum. Ne yapmam lazım? Acaba bize büyü yapılmış olabilir mi, nasıl öğrenebilirim bunu?

Evlilik hayatı bu tür sıkıntılarla sürdürülen bir hayattır. Belki de doğum yapmaktan daha çetin olan evdeki fertlerin birbirlerine tahammül etmeleridir. Bırakıp gitmek çare değildir. Çünkü nereye giderseniz bir benzeri sizi bulacaktır. İki ölçüye dikkat ederek bu badireyi atlatacaksınız.
Birincisi: Evinizdeki bu sıkıntıyı ne kadar kadın az bilirse o kadar çabuk düzelecektir. Olayı bilen her kadın, düzelmeyi geciktiren bir engeldir.
İkincisi: Taraflardan birinin alttan alması gerekiyor. Siz, o evde en çok zarar görecek olan tarafsınız. Alttan almasını becerebilirseniz kısa bir zaman sonra dolaylı da olsa sizden özür dilendiğini göreceksiniz. Ayrıca eşinizi tatmin etme yollarını çok iyi kullanın. Sizde o açıdan bir kusur bulmasın. Eşinizi, anne babasına karşı kışkırtmadan kendi özel hayatınıza önem verirseniz olayın etkisinden çabuk kurtulursunuz. Mümkünse onunla bu konuyu hiç görüşmeyin, asla tartışmayın. Allah sabır versin.

Nureddin Yıldız