Yazılı Fetva

Bir Rekâtta İki Sure Okumanın Hükmü Nedir?

20036
06.03.2012

Hocam geçen gün yatsı namazında felak ve nası aynı rekatte okudum birisi böyle caiz olmaz arada besmele lazım dedi ben de besmele hanefi fıkhında gerekli değil dedim iki sure aynı rekatte okunsa mahsurlu mudur? Bir de hocam camide ön saf dolmuş oluyor arkada tek kalıyoruz önden birini almak lazım dediler lakin bunu bilmez de namazını fesat eder diye önden birini almıyorum böylesi durumlarda ne yapmalıyız bir de hocam şu beni rahatsız ediyor müezzin mahfili sanki farzmış gibi mesela biz öğle namazlarımızı şehzade başının bitişiğindeki mescitte kılıyoruz ufacıcık bir yer bir saf dolmuyor ama müezzin olan arkadaş safa gelmiyor en az 2 saflık geride olan yerde tek başına namazı eda ediyor hani dicem ses mikrofon vs. zaten ufacıcık cami hocamızda sağolsun tık yok bu konuda siz ne dersiniz hocam artık?

Selamünaleyküm.
Yaptığınız tilavetin namaza zararı yoktur. Söz ettiğiniz gibi, namaz ahkâmını bilmeyenlerin bulunabileceği bir yerde tek olarak kılmak daha uygundur.
Ne yazık ki müezzinlerimiz, orada namaz kılanlardan daha fazla namaz fıkhını bilmeyebiliyorlar. Bundan da vahimi bu bilgisizliklerinden arlanmıyorlar. Daha da vahimi, o mesleği en takva şartlarda yapmanın gereğine vakıf değiller. Allah sonumuzu hayretsin.

Nureddin Yıldız