Yazılı Fetva

Bir imam olarak içtihat farklılıklarını dile getirmemeli miyim?

3785
05.05.2015

Ben imamım. Toplantılarımızda bazı şeyleri söylemememiz isteniyor. Mesela, Ahmed bin Hanbel’in namaz kılmayanı tekfir etmesi gibi, bu sadece basit bir örnek. Biz kimseyi tekfir etme peşinde değiliz ama dinde olan bir şeyi söylememiz sonucunda mahkemeye vereceklerini söylüyorlar. Allah, Kur’an’da dinini az bir para karşılığında değiştirenleri azap ile müjdeliyor. Bu durumda ne yapmamız gerekmektedir?

Hocaefendi,
Bu sorun sadece sizin sorununuz değildir. Din adına ve Allah'ın dinini esas alarak hareket edecek herkes için böyle bir sorun olabilir. Bir yandan dini eksiksiz anlatmak diğer yandan da dini anlatırken dinden soğutmamak oldukça hassas bir çizgi üzerinde yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Size tavsiyem şu olacaktır:
a- Müçtehitlerimizin ittifak ettikleri meseleleri izah ederken mü'minlerin imamlarının kanaati olarak söyleyin onu. Tereddüt etmeye gerek yoktur.
b- Müçtehitlerden sadece birinin veya ikisinin vardığı bir sonucu izah ederken ise 'İslam'ın son sözü' gibi değil de 'müçtehitlerden bir müçtehidin kanaati' olarak zikredin.
İnsanlara konuşmak, onları ikna etmek peygamberlerin bile kolay yapabildikleri bir şey değildir. Dikkatli ve sabırlı olmak gerekir. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız