Yazılı Fetva

Askeri personel öldüğünde şehit olur mu?

17768
24.02.2016

Ben Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbeli personelim. Allah’ın izni ile ibadetlerimi yapıyorum. Sigara dâhil her türlü kötü alışkanlıktan tevbe ettim, çok şükür temizlendim. Hocam, benim burada bulunurkenki niyetim, Allah için ezanların susmaması ve ümmetin birliğine hizmettir. Bu durumda namusumuzu ve vatanımızı korurken ölmek, öldürmek hak mıdır? Öldüğümüz takdirde nasıl bir karşılama bekler bizi, şehitlik bize nasip olur mu?

Allah ile kul arasındaki kalpte cereyan eden işleri beşer olarak bizim hükmetmemiz yanlış olur. Herkes kendi kalbini bilir. Allah Teâlâ da kulun kalbi ile tavırları ve realitesi arasındaki uyumu görür. Neticede de sadece o kulunun nasıl öldüğünü belirler. Biz ise sadece dış görüntü diyebileceğimiz kuralları ve ilkeleri bilebiliriz.
Zikrettiğiniz şeyler esasen değerli şeylerdir de neyin ne kadar yerine oturduğunu belgelemek zordur. Keşke bu söyledikleriniz kitle hâlinde benimsenebilse, keşke! Yine de mü'minin kalbi ile Allah arasındaki değerlendirmelere bizim müdahalemiz olamaz. Allah Teâlâ sizi umduğunuza kavuştursun.

Nureddin Yıldız