Yazılı Fetva

Askerde Namaz Kılmak

8426
15.12.2011

s.a hocam birkaç sorum vardı.
1 Hocam ben askerdeyim şuanda.2850 m rakımlı bir dağdayız.çok şükür namazımızı kuranımızı eda edebiliyoruz.teravihler içinde astsubaytabuldodunda kılmamız için izin verildi.bizde kıldık çok şükür.arkadaşlar bayram namazı içinde izin aldılar bayram namazını kılalım dedik.ama benim biraz şüphelerim var bayram namazı kılınırmı diye. gerçi bir yandanda hiç olmassa nefile namazı sevabı alırız inşallah diye düşündük. sorum bayram namazı kılınabilirmi bizim mevzide.orasıda bir şehir gibi.bütün ihtiyaçlarımı orda karşılıyoruz. cemaatide var. komutanıda yönetici olarak düşüne biliriz inşallah.?
2 mü'minun suresinin 14. ayetinde "yaratanların en güzeli" deniliyor burayı nasıl anlamamız gerekiyor?
3 bir ayetin hükmünü sonradan inen bir başka ayet iptal edebiliyor,peki hadisle ayetin iplatı mümkünmü varsa örnek verebilirmisiniz?
4 ben askerde gececi olarak görev yapıyorum.gece 18,00 09,30 arası gorev surem. sabah 10,00 17,30 da dınlenme vaktım.gece uyanık oluyorum ben teheccud namazı kılmam nasıl yorumlanabılır.

Selamünaleyküm.
1 -Sizin orada bayram namazı kılmanızda bir sakınca yoktur, Allah kabul etsin.
2 -Âyet, 'yarattığı şeyi en güzel yaratan' şeklinde anlaşılmalıdır. Burada 'yaratma' kelimesinin, ortaya çıkarma anlamında başkaları için de kullanılabileceğini, kullanılması durumunda Allah Teala'nın daima en güzeli yaptığını anlamış oluruz.
3- Kullandığınız bu 'iptal' kelimesi pek uygun değil; 'neshetme'/kaldırıp yerine başka getirme anlamı daha uygundur. Hadislerin bir âyetin hükmünü neshetmesi meselesi, usulcüler arasında tartışmalı bir konudur. Genel kanaat, MÜTEVATİR HADİSİN, bir âyetin hükmünü neshedebileceği şeklindedir.
4-Elbette teheccüd kılabilirsiniz. Allah kabul etsin, bize de dua edin.

Nureddin Yıldız