Yazılı Fetva

Araf nedir? Sevabı ve günahı eşit olanlar Araf’ta mı bekletilecek?

7287
06.06.2015

Araf nedir? Bir sohbette, günahı ve sevabı eşit olanların orada olacağı, ne cennete ne de cehenneme giremeyeceği, cennete bakıp üzüleceği cehenneme bakıp sevineceğini dinlemiştim. Ama biz, imanlı ölen bir insan günahı çok olsa bile cehennemde günahın kefaretini ödedikten sonra cennete girer diye öğrenmiştik. Şimdi ise günahıyla sevabı eşit bir Müslümanın cennete gidememe durumu aklıma takıldı. Doğrusu nedir?

A'raf vardır, sahih bilgilerle sabittir. A'raf, cennet ile cehennem arasındaki bir yer adıdır. İyilikleri ile kötülükleri denk gelenlerin orada bekletileceği ile ilgili bilgi de A'raf hakkındaki farklı bilgilerin en sağlıklısıdır. Şunu tespit edebiliriz: Bizzat Peygamber aleyhisselam tarafından ayrıntısı bildirilmeyen pek çok konuda farklı görüşler, tahminler yürütülmüş olabilir. Bunların bir itikad konusu gibi görülmeleri doğru olmaz. Bu meselede de geniş açıklamalar yoktur. Bildiğimiz gayet sınırlıdır. Şunu da ilave edebiliriz: Orada bekletilenlerin sonunda cennete konacakları bilgisi de elimizde mevcuttur.
Bu tür meselelerde ileri geri teori yürütme yerine kendimizi cennet dışındaki bütün ihtimallerden kurtarma gayreti içinde olmamız daha doğru ve akıllıca bir tutum olur. Rabbim yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız