Yazılı Fetva

Annene git, defol, bitti, ayrılalım gibi sözler nikâhı düşürür mü?

31764
30.05.2015

Hocam, yaklaşık 7 yıldır evliyim. Evliğimizin ilk yılları birbirimizi iyi tanımamamızın dezavantajıyla biraz sıkıntılı geçti, eşimle ilk yıllarımızda şiddetli tartışmalarımız oldu. Bu tartışmalar esnasında eşime karşı, ‘annene git, defol, bitti, ayrılalım’ gibi sözler kullanmıştım; bilsem kesinlikle böyle konuşmazdım. Bir keresinde annesine gitmişti ama annesi evde olmadığı için beni aramıştı, ben de kapının önünden almıştım. Bir diğerinde de ben, evden gitmesin diye kapıyı kilitlemiştim. Amaç, olmuyorsa ayrılalım idi belki, ama dini nikâhı bozacak bir boşama kastı değildi. Bir süre önce internette kinayeli sözlerle ilgili bazı yazılar okudum, kafam çok karıştı. Boşamanın, ‘3 kez boş ol’ denildiği zaman gerçekleştiğini zanneden biri olarak benim nikâhım ne durumdadır?

Bu sözlerle eşinizi boşamayı kastetti iseniz en kötü ihtimalle iki talakla devam ediyorsunuz.  Yalnız bu tür boşamalar kinâyeli bir lafızla olduğundan bâin talak gerçekleşmiş olur. Bu nedenle mehrin yeniden belirlendiği yeni bir nikâh akdi yapmak gerekir. 
Boşama kastınız yoktu ise -ki verdiğiniz bilgiden de o anlaşılmaktadır- zaten sıkıntı yoktur. Bunu kendinize ders yapın, daha vakur ve seviyeli yaşayın. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız