Yazılı Fetva

Anne babası tarafından ayrım yapılan evlad

40646
12.08.2011

Esselamualeykum
Sayın Yetkili,
Aşağıdaki sorulara cevap verilmesini diliyorum;
1- Bir baba, oğluna, "oğlum 2 kişiye babamdan kalan tarladan satmıştım, miras malı olduğu için tapuyu da veremiyorum. Adamlar tehdit ediyorlar, evine haciz getiririz elinden alırız diyorlar. Bankadan para çek. Miras işi hallolunca söz bir Allah bir öderim." deyip, oğlu da ailesini zor durumda bırakmamak için, bankadan yüksek miktarda para çekip verir de, babası eline para geçtiği halde sözünü inkar ederek vermezse; bunun dinimizdeki yeri nedir? Bu babanın diğer oğullarına işyeri açması, araba alması meşru mudur; bunun dinimizdeki yeri nedir?
Bir anne-babanın evlatları arasında ayrım yapması doğru mudur?
2- Bir erkeğin erkek çocuğu dünyaya gelir de çocuğa gelen altın ve diğer hediyelerin hepsini o erkeğin ailesi (anne-babası, kardeşleri) alıp, vermezlerse; bunun dinimizdeki yeri nedir?
3- Evin en büyük çocuğu olduğu halde; erkek ve kızkardeşleri evlenirken ağabeylerine haber verilmezse, danışılmazsa, düğüne davet edilmezse; bunun dinimizdeki yeri nedir?
4- Sürekli ve özellikle bayramlarda, kandillerde anne babasını telefonla arayan çocuğun yüzüne telefon kapatırlarsa, hakaret ederlerse; bunun dinimizdeki yeri nedir?
5- Erkek ve kızkardeşlerin, bayramlar ve kandiller dahil ağabeylerini telefonla aramazlarsa; bunun dinimizdeki yeri nedir?
6- Oğlu kalp krizi geçiren babanın, durumu haber veren yakınlarına; "benim 3 oğlum vardı, benim için …. öldü" demesi, annesinin gelinine “sen beni oğlumdan ayırdın, Allah sana bir oğlan çocuğu verdi onu da elinden alsın” derse; bunun dinimizdeki yeri nedir?
7- Bir anne-baba memuriyet görevinden ihraç edilen oğluna, "oğlum ne oldu, ne yiyip ne içiyorsunuz" diye sormazsa; bunun dinimizdeki yeri nedir?
8- Bir anne-baba, üvey çocuklarını öz çocuklarıymış gibi nüfusa kaydettirir; ancak diğer öz çocuklarına davrandıkları gibi iyi davranmazlar, sorulduğu halde üvey çocuğa gerçek anne-babasını da açıklamazlarsa; bunun dinimizdeki yeri nedir? Nesebi kaybetmek/yok etmek caiz midir?
9- Bir yerde okudum, Peygamberimiz bir hadiste buyuruyor; ‘evlatları arasında ayrım yapan anne-baba cennet kokusunu alamaz. Halbuki cennetin kokusu binlerce fersah öteden duyulur’ bu hadis sahih midir?

Selamünaleyküm.
Sorularınızın tümünde aynı mantık var; siz, kendinizi imtihan hâlinde görüp sevabı öbürlerine bırakmayarak nezaketle davranmaya devam etmeniz gerekir.

Nureddin Yıldız