Yazılı Fetva

Altın Üzerinden Nisap Miktarı

4574
24.10.2013

Selamünaleyküm hocam. Öncelikle Allah sizden razı olsun, sohbetlerinizden ve fetvalarınızdan elimizden geldiğince faydalanmaya çalışıyoruz. Müsaadeniz olursa benim de size birkaç sorum olacak.
1. Hocam ben bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışıyorum, aynı zamanda da doktora yapıyorum. Yani dolayısıyla hem memur hem de öğrenciyim. Bizim burada yemekhanede de şöyle bir yemek ücreti tarifesi var. Öğrenci Yemek Fişi Ücreti 2,00 TL. İdari Personel Yemek Fişi Ücreti 3,00 TL. Akademik Personel Yemek Fişi Ücreti (Okutman, Öğretim Görevlisi, Uzman. Doktor) 4,00 TL. Öğretim Üyesi Yemek Fişi Ücreti (Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent) 4,50 TL. Misafir Yemek Fişi Ücreti 6,00 TL. Üniversitelerde sizde bilirsiniz ki maaş almadan sadece yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler var; kadrolu olarak atanıp da henüz lisansüstü eğitime başlayamamış sadece memur(Araş. gör.) olanlar var; bir de hem kadrolu
memur(Araş. gör.) hem de lisansüstü öğrenci olanlar var ki ben bu üçüncü kısımdayım. Benim öğrenci kimliğim de var personel kimliğimde. Velhasıl hocam benim gibi olan bir iki arkadaş daha var, bizim öğrenci fişi /ücreti ile yemek yememizde bir sakınca var mıdır?
2. İkinci sorum zekât konusuyla ilgili ki; ben işe başlayalı bir seneyi geçti hocam. Allah nasip ederse bir iki sene içinde de evlenmeyi düşündüğüm için maaşımda tasadduk edip altın biriktirdim düğün için. Bu altın geçen sene ağustos ayında nisap miktarına ulaştı 94cm (22 ayar) olmuştu. Şimdi ise 200 cm’e yaklaştı.
A. Şimdi hocam ben bu altının zekâtını nisaba ulaşıp da üstünden bir geçen kısmı(94cm)den mi hesaplayıp vereceğim yoksa ağustosta son durum neyse ona göre mi hesap edeceğim?
B. Zekât olarak vermem gereken miktarı zamanından bir iki ay önce ve parça parça verebilir miyim?
C. Bir iki yere vermem gereken bir yardım söz konusu oldu ben bunlar gündeme gelince şuraya şu kadar buraya da bu kadar zekât olarak bunları verim diye aklıma koydum önceden ama tam parayı bankamatikten gönderirken aklıma gelmedi. Zekât niyetiyle gönderiyorum ya da bu zekâtım olsun İnş. Diye içimden geçirmeyi unuttum. Bu gönderdiklerim zekât yerine geçmiş midir?
D. Altın düştüğü için bundan sona altın olarak değil de nakit olarak muhafaza etmek istiyorum paramı seneye geldiğimiz bunun zekât hesabını nasıl yapmalıyım. Ayrı ayrı mı yoksa altını da para karşılığı olarak hesap edip toplamın mı zekâtını hesaplamalıyım?
3. Üçüncü sorum hocam promosyonla alakalı; ilk atandığım yerde maaş bankası değiştiği için bize promosyon verdiler. Bende sizin fetvalarınızdan ötürü o parayı yakınımdaki ihtiyaç sahiplerine paylaştırıyordum ki telefonuma bir mesaj geldi. Adıma kredi kartı çıkartmışlar alabilirsiniz diyorlar. Aradım ben kredi kartı istemedim niye çıkarttınız diye promosyon aldığınız için kabul ettiniz anlamına geliyor o yüzden çıkarıldı dediler. Ben istemiyorum iptal edin dedim bu seferde aldığınız paranın bir kısmı ya da tamamı geri istenir dedi. Bende promosyondan elimde kalan son kısmını bekletmeye başladım isterseler gönderirim diye. Kart şubatta çıktı promosyonda ocakta verildi. Mayıs oldu henüz bir talep gelmedi. Ben kartı almadım onlarda duruyor, almakta istemiyorum zaten. Ama üzerimde kalan paradan dolayı da rahatsızım. Ben şimdi ne yapmalıyım hocam? Bir arkadaşım da bu promosyonla daha önceden çektiği faizsiz bir kredinin dosya masraflarını ödeyebilip ödeyemeyeceğini soruyor size? Şimdilik sorularım bu kadar hocam sadece pazartesi soru kabul edildiği için bole birikti biraz ama hakkınızı helal edin sizi yordumsa hakkınızı helal ediniz. Selametle.

elamünaleyküm.
1- Sizde, resmi bir şekilde bulunan kimliklere ait haklardan birini kullanmanızda sakınca olmaz. Özel bir kayıt konmamış ise mesela, 'en pahalısını kullanacaksın' denmemiş ise serbestsiniz.
2- Elinizdeki altın ve parayı ortak bir pirim kabul edin. İkisinin değeri 81 gr. Altın değerini bulduğunda siz zekât için takvim başlatacaksınız demektir. 81 gr. Olduğu günden itibaren 355 gün (bir kameri yıl) geçtiğinde elinizde bulunan miktar 81 gram üzeri ise elinizdekinin % 2,5'ukunu zekât olarak vereceksiniz. Bugünün tarihi kameri takvime göre hangi gün ise (Mesela 15 receb) siz her sene o gün zekât mükellefi durumundasınız. Her sene o gün elinizdekinin %2,5'ukunu zekât vereceksiniz. 81 gramın altına (altın veya para artı altın olarak) düştüğü sene ise zekât vermezsiniz. Zekâtı bölerek de verebilirsiniz, toptan da verebilirsiniz. Bir kişiye de verebilirsiniz, birkaç kişiye de. Önemli olan zekât olarak vereceğiniz malı hak edenine ulaştırmanızdır. Banka veya direk olması önemli değildir. Bunu ona bildirmeniz de önemli değildir.
3- Promosyon paranın direkt faiz olmadığını zannediyoruz. Faizli bir kurumun hediyesi olması ise onun pis veya pis gibi görülmesi için yeterlidir. Almayalım diyemem, onlara destek olunmuş olur ki bu da ikinci bir vebaldir. Muhakkak alınmalı ama tenezzül edilmemelidir. Üçüncü bir kuruma verilebilir. Verilirken de sadakaya niyet edilmez. Bir başka kredi borcunu yani faizli işlemi karşılama gibi kullanılması ise mantıklı değildir. Neticede harama destek olmak vardır. Allah'a emanet olunuz.

Nureddin Yıldız