Yazılı Fetva

Akıldaki Hafızlık Mücadelesi

26056
12.11.2011

Sa. Hocam allah sizden razı olsun. Fetvalarınızı gönül rahatlığıyla okuyoruz. Yaşım 18, hafızlığa başladım. 7 sayfalara kadar geldim elhamdülillah. Önceden beri hep istiyordum. Bu sene başlamak nasip oldu. Hafızlığımı evde yapıyorum, problemim burda başlıyor. Malesef yatılı kursta kalamıyorum. Önceden kalmış olduğum kursların etkisi mi bilemiyorum, kursta nefes almakta bile zorlanıyorum öyle bi hale geldim ki hani kusrlarda öğrencilerin bir ders çalışma sesi vardır o bile beni rahatsız ediyor. Hatta herkes üstüme gülüyor koskoca kız kursta kalamıyor anne kuzusu gibi. Hep ben bunu psikolojiden anlamayan insanların eğitimcilik yapmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Şartlar uygun olmadığı halde sırf daha fazla insana ulaşalım derken aslında bir çok kişiyi uzaklaştırıyorlar. Bu yüzden en büyük hayalim psikoloji okumak bir bayan olarak ümmete ve Allah nasip ederse kendi çocuklarıma faydalı olabileceğimi düşünüyorum. Kışın gitiğim kurs yazın açık değildi. Yatılı kursta kalmadığım için yazın hafızlığımı sadece 1 cüz ilerletebildim. Bu da vicdanen bütün yaz beni yedi bitirdi. Bir de hocam 7 sayfa hafızlık yapan biri istenilen sayfayı ezbere okuyabilir mi? Hafızlığın süresi çok mu önemli? Ben önceleri ezberleyeceğim sayfayı açar mealini okur merak ettiğim yerde mealine bakardım. Bu işle ilgilenen bir yakınımız benim oyun oynadığımı ciddiyetin çok farkında olmadığımı çabucak bitirmem gerektiğini söyledi. Bu motivasyonumu çok düşürdü. Ben hafızlığa başlarken amacım sadece kuranı baştan sona ezbere okumak değildi, amacım kuranı aslında baştan sona incelemek, sorumlu olduğum şeyin farkına varmaktı. Benim şuanki hafızlığım istenilen sayfayı çalışmadan ezbere okuyabilecek kadar kuvvetli değil, acaba boşa mı uğraşıyorum diye de düşünmüyor değilim. Bir bayan olarak evde hafızlık yapmak tahmin ettiğimden daha zor oluyor. Kesinlikle bırakmak istemiyorum. Gündüz her şey normal kendimi çok iyi motive ediyorum, 7 sayfa yaptım yine yaparım diyorum ama akşam manevi olarak çok bunalıyorum. Sonu gelmeyecek yapamıyacakmışım gibi oluyor. Soruyu fazla uzattim hocam cevabınızı annemle beraber okuyacaz. O da kursta kalamadığıma inanmıyor, o da cevabınızı çok merak ediyor. Dualarınıza ve tavsiyelerinize çok ihtiyacım var. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Sürçi lisan ettiysem affola.

Selamünaleyküm.
Pek mübarek bir niyetiniz var. Alalh Teâlâ sizi emelinize ulaştırsın.
Hafız olmak, elbette elinle göklere değmek gibi büyük bir şeydir. İnsanın eliyle göklere değmesi ne demekse hafızlık da aynen odur.
Böyle bir iş de elbette zordur. Zorluğu yanında da İblis böyle bir işe gireni kesinlikle rahat bırakmayacaktır. Zira onun da hedefi kimsenin eliyle göklere değmemesini sağlamaktır.
Bu nedenle kimi hafız adayları mesela cep telefonu ile meşgul olduğu için bitiremez, kiminin karnı ağrır, kiminin annesi rahatsız olur, kiminin de akla gelmez manileri çıkar.
Çünkü hafız olmak bin nimet demekse onun bin de engeli olacaktır.
Kim, barikatlara takılıp kalırsa o emeline ulaşamayacak kim de önüne gelen barikatı aşmayı becerebilirse o da Kur'an Ehli olarak Rabbine kavuşacaktır.
Akşam vakitlerindeki zihin yoğunluğunuz normaldir. Mümkün olduğu kadar kendinize düşünmeye, fikir üretmeye uygun boş vakit bırakmamalısınız. İlk boş vaktinizi şeytan kendi lehine değerlendirecektir. Bir hafıza şeytanın en büyük telkini, Kur'an'ın büyüklüğünü ve ağırlığını öne çıkararak yıldırma hamlesidir. Buna hazırlıklı olun.
Bir hafızlık iki yılla dört yıl arasında bitmelidir. İki yıldan önce biten pek zayıf kalır ve erir. Dört yıldan fazlası da bıktırır.
Yedi sayfaya geldiğinize göre kendinize şöyle bir test yapabilirsiniz: Mesela dördüncü sayfalardan birini yarım saat tekrar ettikten sonra yanlışsız veya bir yanlışla okuyabiliyorsanız, o yedi sayfa elinizdedir demektir. Eğer yarım saate rağmen üçten fazla hata çıkıyorsa zayıf ilerliyorsunuz. Buna göre ayarlayın kendinizi.
Evde veya medresede yapmanızın bir farkı olmaz. Siz çocuk değilsiniz; yaşınız, evde de ezber yapmanıza müsait bir yaştır.
Ezberde şöyle bir kural izlemelisiniz:
- Her hangi bir sayfa ezberlendi denmek için, ezber çalışmasının üzerinden bir gece geçmelidir. Üzerinden gece geçen ve sabah kalkıldığında bir iki tekrarla okunabilen sayfa ezberlenmiştir. Bunun dışında adeta boşuna yorulursunuz.
- Bir hocanın dinlemediği sayfayı ezberlenmiş saymayın.
- Bir cüze çalışırken, YENİ EZBERLEDİĞİNİZ SAYFAYLA, ESKİ EZBERLENMİŞ TEKRARLANAN SAYFAYA AYNI ORANDA ÇALIŞMALISINIZ. Nasıl olsa eski ezber diyerek aldanmayın. Sonra önünüzde bir kamyon tuğla gibi bulursunuz o sayfaları.
Hafızlık kadar dua isteyen bir şey belki de yoktur. Anneniz size çok uda etsin. Siz de dua edin.
İki şeye dua edin. Biri hafız olabilmek, diğeri de HAFIZ OLARAK KALABİLMEK için.
Şu anda mealle uğraşmak şirin görünür ama size hafızlık bakımından zararı vardır. Hafızlık sadece ona yoğunlaşmayı ister.
ize de uda edin, Allah yolundasınız. Üzerinde yürüdüğünüz yo, cennet yoludur.

Nureddin Yıldız