Yazılı Fetva

Ailesiyle Sevdiği Kız Arasında Kalan Genç

8955
10.01.2014

Selamünaleyküm. Hocam, ben bundan 4 sene evvel bir kızla evlenmek üzere karar almıştım. Son 2 senedir de harama girmemek için görüşmeme kararı aldık, çok şükür bu kararı ikimizde uyguladık; fakat 1,5 sene önce sevdiğim kız ailesinden ayrılmak zorunda kaldı. Babası tarafından 4 defa tacize uğramış, bunun psikolojik baskısı ve babasının  otoriter davranışları sebebi ile dayanamayıp kardeşi ve  annesiyle birlikte evden ayrıldı. Annesi, diğer 2 evladı daha olduğu için geri dönmek zorunda kaldı. Bu evden ayrılma olayı benim ailem tarafından isyankârlık ya da özgürlük elde etmek için yapılan bir davranış olarak algılandı ve ailem kızı günahsız yere suçladı. Şimdi ise babanın böyle pis bir şey yaptığını öğrendiler ve  benim aileme laf gelmesinden veya leke sürüleceğinden dolayı o kız ile evlenmemi istemiyorlar. Ben aileme defalarca bu kızın suçsuz olduğunu ispatlamaya çalıştım ama beni dinlemediler. Kızı sevdiğimden dolayı onu koruduğumu düşündüler, şimdi de kendilerine laf gelmesinden ya da bir leke geleceğinden korktukları için benim evlenmeme izin vermiyorlar. Bu sefer beni, haklarını helal etmemek ile tehdit ediyorlar. Hocam ben ve sevdiğim kız çalışıyoruz. Maddi durumumuz iyi. Ben ne annemden ne de babamdan vazgeçiyor değilim. Eski muhabbetimi korumak istiyorum ama onlar bazı şeyleri görmüyorlar. Ailem bu süre zarfında o kızı yok yere suçladılar ve onun çektiği sıkıntıları basite aldılar. Sevdiğim kişide dinini bilen ve dinin gereklerini yerine getiren biri. Ailem bu gibi özellikleri düşünmeden direk o kızı benden silmeye çalıştılar. Gözümde ne para nede pul derdi var. Sülalemden birileri duyar böyle bir şeyi, laf söz olur diye bir korkum da yok. Sevdiğim kişide ne düğün ne de nişan derdinde sadece mutlu bir yuva kurmak istiyor benim gibi. Ben bu kız ile evlenmeyi gönülden istiyorum fakat ahirette anne-baba hakkı ile karşı karşıya kalmaktan korkuyorum. Onların bedduaları ile huzurumun kaçmasından korkuyorum. Hocam lütfen bana bir yol gösterin.

Selamünaleyküm. Şu iki sözü dikkatle kaydet, kararını da ona göre ver:
a-Sen artık geri dönülmeyecekmiş gibi kararlı duruyorsun, dolayısıyla bizim sana tavsiyemizin bir anlamı yoktur. Bu nedenle, o kızın şu durumu, bu özelliğini değil de kendi gönül kaptırmışlığını öne çıkarman daha akıllıca olur.
b-Anne babanın sana, evlenmemeyi emretme hakları olmaz bu durumda. Başka bir EVLATLIK KUSURUN yok da sadece bu nedenle engellemek istiyorlarsa buna hakları yoktur. Sen, onları dinlememekle pişman olacağın bir işi yapıyorsun. Dinen durum budur.

Nureddin Yıldız