Yazılı Fetva

Aileden Habersiz Kıyılan Nikah Kabul Olur mu?

34199
09.11.2010

Hocam benim görüştüğüm biri var. Şu anda ikimiz de üniversitede okuyoruz Okullarımızın bitmesine bir yıl var. Ama biz yaz kış aynı şehirde değiliz. Çoğu zaman sadece telefonla görüşüyoruz. Hocam, ikimiz de işlediğimiz bu günahtan çok rahatsızız. Bir an önce helal daire içerisine girmeyi istiyoruz ama bunu ailelerimize anlatsak anlayacak değiller. Okulların bitmesini isteyecekler. Ama biz Allah'a karşı artık yanlış yapmak istemiyoruz. Böyle bir durumda ailelerin bilgisi dahilinde olmadan dini nikah kıydırsak kabul olur mu? Bu konuyu da çok araştırdık ve Hanefi mezhebine göre kıyılabilirmiş. Rabbim şahit olsun ki farklı bir niyetimiz yok, telefon görüşmelerimizin helal daire içerisine girmesini istiyoruz.

Önce 'dini nikâh' deyimini düzeltmem gerekiyor. Nikâhın dinlisi dinzisi mi olur? Nikâh nikâhtır. Sizin mantığınızla bakanlar için belediyeden başka bir yerde kıyılan nikâhın ciddi olmayacağını düşünüyorum. Nikâhınızı belediyede kıydırın.
Hatanızdan çok ciddi bir tevbe edin. Melekler tevbenize şahit olsun. Bu tevbenizin samimiyetini de birbirinizden uzak kalarak gösterin ki, göstermelik bir tevbe yaptığınız anlaşılmasın. Hem çok pişmansınız hem de bir yıl bekleyemiyorsunuz; anlamlı bir çıkış mı bu?
Ebeveyninizin haberi ve rızası olmadan kıydıracağınız bir nikâh, evli olmanız açısından bir sakınca doğurmaz; nikâhlı sayılırsınız. Ama ezilip geçilmiş bir anne babanızın varlığı mutsuzluk için evlenmeniz anlamına gelebilir. İyi düşünün, Allah'tan korkun, aklınızı çalıştırın.

Nureddin Yıldız