Bir Fetva

Sakalsız imamın arkasında namaz olmaz mı?

5385
13.05.2018

543) Sakalsız imamın arkasında namaz olmaz mı?

Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Sakal Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin çok mühim müekked sünnetlerindendir. Yani sakal; keyfî olarak bırakılabilecek, bırakılmayacak denebilir emirlerinden değildir. Ciddi sünnettir. Bu sebeple İslam uleması neredeyse söz birliği etmiş olarak sakalın erkek için ihtiyari -isterse yapacağı bir şey- olmadığını, Müslüman olarak sakala mecbur olduğunu söylemişlerdir. Camide imamlık yapan birisi sakalsız olduğu zaman, Ümmet-i Muhammed’in ulemasının önemli bir bölümünün “Müslüman’da gerekli” dediği bir sünneti terk etmişliği söz konusudur herhangi bir özrü yoksa.
Memurluk bir özür değildir, imamlar için böyle bir engel yok çünkü. Bu sakaldan dolayı önemli bir görevi ihmal etmiş olması, arkasında kılınan namazların caiz olmayacağını söyleyecek düzeyde değildir. Yani bu işlediği suç, suçtur ama namazın imam olarak kıldırılmasına engel değildir.
İki şey arasını ayırmak lazım. İmam efendinin sakallı olması gerekli mi? Gerekli. Sünnet’e daha uygun bir hayat bu. Ama sakalsızdır diye arkasında namaz kıldığımız zaman o namazı yeniden kılacağız dememizi gerektirecek fıkhi bir durum da yoktur.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız

FETVA ETİKETLERİ


imam namaz sakal