Bir Fetva

Köyde yaşamasını isteyen annesine evladın itaat etmesi gerekir mi?

1588
13.05.2018

540) Köyde yaşamasını isteyen annesine evladın itaat etmesi gerekir mi?

Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Allah anne ve babanın sözüne itiraz etmememizi emrediyor. İslamiyet anneye babaya teslimiyet dinidir ama olur şeyde teslimiyet olur. “Kanatlan ve gökyüzünde uç!” der gibi bir talepte bulunan annenin sözünün neresine itaat edilecek? Ama olur şeylere itaat etmek gerekiyor.
Soruda deniyor ki: “Annem köye taşınmamı istiyor. Ben orada ne yaparım? Gideyim mi?”
Cevap: Beş çocuklu bir aile, köy yerinde ziraat yapıp geçinme imkânı yok; şehirde işi var, gücü var, memurluğu var veya esnaflığı var. Her şeyi bırakıp annesinin yanına gitmesi durumunda çocuklarına sefalet yaşatacak ve annenin de eşyalarını çantasına koyup şehirde oğlunun yanında yaşama imkânı var. Anne sadece emredip emrini uygulattırabildiğini görmek için çocuğu çağırıyor. Burada kanat takıp kuşlarla beraber gökte uçmanı istiyorum, der gibi bir zorluk var. Evlat bu emre asi olmaz ama emri yerine getiremeyeceği de bellidir. Kalbi itaat etmeye hazır ama imkânsızlıkları onun günaha girmeme sebebi olur biiznillah. Ama anne yoğun bakıma düşecek hâle gelmiştir; abdest bile alamayacak, yemeğini pişiremeyecek hâle gelmiştir. Oğluna: “Gel ben ölüyorum.” demiştir. Oğlu da “Toplantım var.” diyordur. Bunu konuşmuyoruz. İyi bir adil insan-akraba hakem olabilir bu işte. Biz annemizin, babamızın emrine itaate mecburuz ama “Ölüyorum, beni öldürtme, yaşayayım ben!” dese anne, buna nasıl itaat edeceğiz?
Anne, beş tane çocuğu var; çocuklarından bir tanesinin sadece yanında olmasını istiyordur. Ama o da yanına gidemeyecek tek çocuktur. Diğerlerini kabul etmiyordur. Anne, olur şey istemesini bilecektir. Edebini bozmadan evlat, dik başlılık yapmadan mağduriyetini izah eder.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız