Bir Fetva

Peygamber aleyhisselam efendimizin insani ihtiyaç ve hareketlerini din olarak görebilir miyiz?

1544
13.05.2018

513) Peygamber aleyhisselam efendimizin insani ihtiyaç ve hareketlerini din olarak görebilir miyiz?

Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Peygamber aleyhisselam Efendimiz’den bize ulaşan bilgiler üç yönü gösterir. Birincisi; bize din olarak Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem “Bu Allah’ın emridir, yapacaksınız.”diye emir buyurmuştur, işaret etmiştir. Buna hiç tereddütsüz uymak zorundayız. O Allah’ın Resûlü’dür sallallahu aleyhi ve sellem.
İkincisi; Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir insan olarak, insan olduğu için belli şeyleri yapmıştır. Mesela; uyumuştur. Mesela; acıkınca yemiştir. Bunları bizim yapmamız gerekmez. İnsandı; o da melek değildi, cin değildi; insandı. İnsan olarak güldü, insan olarak ağladı, insan olarak yürüdü, insan olarak yorulunca dinlendi. Bunlar insani ihtiyaçlardır. Bunların bize bağlı boyutu yoktur. Her ikisini de yansıtan vardır.
Mesela; hacda devesiyle mi geldi, yürüyerek mi geldi? Biz buradan iki anlamı da çıkarabiliriz. Mesela; Arafat’tan dönerken yürüdü. “Demek ki yürümek daha değerli. Böyle mi emretti acaba?” diye düşünürüz böyle bir bilgi geldiğinde. Her hâlükârda eğer bu veya bu ihtimali taşıyorsa ashab-ı kirama bakarız. Bunu bir ibadet olarak algıladılarsa biz de onu ibadet olarak yaparız.
Mesela; hacda yürümeyi düşündüğü için yürüdüyse “Bizim yürümemiz o zaman farz veya vacip ya da sünnet değildir.” deriz.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız