Bir Fetva

Kebâir günahtan tevbe etmeyenin durumu nedir?

4068
13.05.2018

463) Kebair Günahtan Tevbe Etmeyenin Durumu Nedir?

Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Kebair(كَبَائِر), “büyük günahlar” demektir. Günahları küçük ve büyük günahlar diye Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ayırıyor. Dolayısı ile biz Müslümanlar olarak kulların işlediği günahların büyük ve küçük diye ayrıldığını görüyoruz.
Büyük günahlar; Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde üzerine vurgulama yapılan “Allah buna ceza verecek, tehlikelidir.” denen ayetler ve hadislerle sabit günahlar demektir. Küçük günahlara göre bu büyük günahlardan kurtulmanın farklı bir noktası daha var. O da şudur:
Eğer, bir mü’min bir kebair günah yani büyük günahlardan birini işlerse özellikle o günahın gerektirdiği tevbeyi yapacak. Tevbe demek; samimi bir şekilde ondan vazgeçmek, pişman olmak, bir daha yapmamaya kararlı olmak, kul hakkı da bağlantısı varsa o hak helalliğini almaktır. Bunu yaparsa mü’min biiznillah bu vebalden-büyük günahtan kurtulur. Amma, büyük günahtan tevbe etmeden ölür ve ahirete giderse bunun sonucu şudur:
Şirk hariç yani Allah Teâlâ’nın ortağı olduğunu söylemek veya eylem olarak uygulamak anlamındaki şirk hariç büyük günahla tevbe etmeden ahirete gidenin hâli Allah’a kalmıştır. Allah (غَفُورً رَحِيم)dir. Tevbe eder, mağfiret buyurur; kulu kurtulur. Cehenneme atar, cezasını verir. Onu Allah bilir.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız

FETVA ETİKETLERİ


günah kebair tevbe