Bir Fetva

Ergenlik çağına gelen çocuklarda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

4187
11.05.2018

409) Ergenlik Çağına Gelen Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Bir; Çocuklarımız kız olsun erkek olsun buluğ çağına geldiklerinde aile teyakkuzda olmalı. Sadece Kur’an eğitimi vermek, sadece diploma sahibi olmasını sağlamak yeterli değil. Çocuklarımızın, onlardan dinimizin istediği temizlik kültürüne vakıf olup olmadıklarına dikkat edilmeli; bu çok önemli. Beden temizlikleri ve diğer manevi temizlikleri.
İki; çocuklarımızın vaktinin doluluk oranı, hayatlarındaki başarının hazırlık oranı demektir.
Üç; ibadette ne kadar sıcaklıkları var, ne derece sıcak ibadet anlayışları var? Namaza münafık gibi mi kalkıyorlar mücahit gibi mi kalkıyorlar?
Dört; çocuklarımız ya bir spor yapmalı ya da onların spora ihtiyaç bırakmayan günlük hayatları olmalı.
Beş; çok dua etmeye çocuklarımızı alıştırmalıyız. Hasta olmadan, sıkışmadan dua eden çocuklarımız olmalı.
Altı; teknolojiyle çocuklarımızı baş başa bırakmamalıyız. Teknolojiden de uzak tutmamalıyız, teknolojiyle de baş başa bırakmamalıyız. Kontrollü ve ölçülü bir teknoloji beraberlikleri muhakkak olmalı. Ve arkadaşlarının kim olduklarını muhakkak bilmeliyiz. Arkadaşlarını kontrol ederek çocuklarımızı aslında kontrol ettiğimizi bilmeliyiz.
Ve son olarak da on yaşında, on dört yaşında, on altı yaşında, elli yaşında gerçekleştireceği hedefleri yükleyelim çocuklara; büyük hedefli çocuklar olsunlar, büyük büyük laflar etsinler. O büyük lafların peşinden koşup büyüsünler.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız

FETVA ETİKETLERİ


çocuk ergenlik fetva