Yazılı Fetva

4 Halife dönemi hakkında kafa karışıklığı

5062
20.06.2017

Hocam sizden bir konuda beni aydınlatmanızı isteyeceğim. Bir arkadaşım bana yazı yollamış ve çok garip sorular soruyor cevaplayamadım sizden cevap istiyorum.
Allah'ın Resulü ölüyor. Sonra Ebu Bekir döneminde kıpırdanmalar oluyor Ebu Bekir dinden çıkma vakalarıyla vs. mücadele ediyor... Ömer, Osman, Ali hepsi suikaste kurban gidiyor. Osman'ı evini basıp öldürüyorlar. Peygamber'den sonra Ali ile Aişe savaşta karşı karşıya geliyorlar. Aişe meydanda bir devenin etrafında kalakalıyor, Ali Aişe'yi Yesrib'e sürgün ediyor ki bu savaştakilerin (Cemel Savaşı) alayı sahabe bilemedin Muhadramun 20 bin Müslüman ölüyor sahabeler birbirini öldürüyor... O da yetmiyor. Ali ile Muaviye'nin orduları Sıffin'de karşı karşıya geliyor. Halifelik Muaviye'ye geçiyor bir süre sonra Ali'yi de öldürüyorlar. Muaviye de hilafeti oğlu Yezid'e değil diğer oğluna bırakmak istiyor ama Yezid hilafeti eline alıyor babasından sonra, Abbasiler döneminde de Mihne olayı çıkıyor farklı düşünenlere düşüncelerini dayatıp öldürüyorlar ya da eziyet ediyorlar herkes Kur'an mahlûk demek zorunda diye. Abbasiler dönemide tabi sahabe ve Muhadramun kalmamış ama ilk dönem Müslümanlar. Bu çok kaba ilk dönem İslam'daki olaylardan derleme daha bir sürü böyle olay var.
Şimdi ben bunları neden yazdım. Arkadaşlar sahabe diye kutsanan peygamberin etrafındaki insanlar kutsal değiller, korunmuş değiller, hatta birçoğu münafık, birçoğu İslam'ı anlamadan benimsediğini söyleyen bedevi arabı, akıllısı da var yobazı da var. Biraz İslam tarihi okuyunca bunları görürsünüz zaten.
Şimdi ben bunları neden yazıyorum. Yazıyorum çünkü hadis kaynakları bu kafadaki insanların ellerinden bize geldi. Bu insanları kötülemiyorum, ortalama insanlar işte... Demek istediğim şu ki sahabe deniyor diye peygamberi görmüş çocuklarını görmüş diye kimse Allah dostu olmuyor. Hatipoğlu'nun anlattığı gibi sahabeler süper kahramanlar topluluğu falan değiller. Peygamberin ölümünden 50 sene sonra kim kime dum duma... Paylaşmak istedim...

Bu karalamayı yanlış biri ile paylaştınız. Elhamdülillah Müslüman’ız biz. Bu karalama ise Müslüman olmayan bir oryantalistin derlemesidir. Biz Mü'miniz. Elhamdülillah.

Nureddin Yıldız