Bir Fetva

Cami dışında cemaatle kılınan namazın sevap farkı var mıdır?

8352
26.01.2017

197) Cami Dışında Cemaatle Kılınan Namazın Sevap Farkı Var mıdır?

Bismillah.
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah.
Namazın cemaatle kılınması, namazın farzlığı kadar değilse de çok önemli, mühim bir Allah emridir; Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem emridir ve bu camide olmalıdır.
Camiye gidemeyenler evde, kaç kişi varsa toplanıp cemaat olsalar bu da cemaat midir? Kesinlikle cemaattir. Mesela; eşi öne geçiyor, arkasına hanımı geçiyor, küçük çocuklar da yanına geçip namaz kılıyorlar. Cemaatle namaz, bunun adı da cemaattir.
Peki, camideki cemaatle evdeki cemaat sevap olarak, anlam olarak aynı mıdır? E caminin görüntüsündeki fark kadar evdeki namazla camideki namaz arasında da fark olur. Şu kadar ki, camide kılınacak namaz başka bir fitne taşıyorsa mesela; imanından şüphe edilen bir imam maazallah namaz kıldırıyor gibi bir tehlike varsa, can güvenliği gibi bir nedenle camiye gidilemiyorsa yani Allah Teâlâ’nın kabul buyuracağı bir özür, mazeret var, sağlık mazereti var, işte kanaması var, idrarı durmuyor, camiyi kirletmeyeyim diye gitmiyor. Meşru, makul bir gerekçeyle camiye gidemeyen, evde cemaatle namaz kılarsa o camideki cemaat gibidir. Ama camiyle evin farkı, şüphesiz böyle bir özür olmadığı zamanlarda çok büyük bir farktır. O fark kapatılamaz.

Velhamdülillahirabbilalemin.

Nureddin Yıldız