Bir Fetva

Seferilik ruhsatını uygulamamak vebal midir?

14711
26.01.2017

187) Seferilik Ruhsatını Uygulamamak Vebal midir?

Bismillah.
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah.
Seferilik; Müslüman’ın doksan kilometreden daha uzak bir mesafeye on beş günden az kalmak için gitmesine verilen isimdir veya doksan kilometreden uzun bir yola çıkan birisidir. O yol esnasında seferidir. Velev ki evine dönüyor olsun, yolcudur o esnada.
Seferiler dört rekât namazları iki rekât kılarlar. İkiler zaten iki, akşam namazı da üç rekât zaten kılınıyor ve Ramazan-ı Şerif orucunu erteleyebilirler seferi oldukları sürece. Ramazan-ı Şerif orucu ve dört rekâtlı namazları iki rekât kılmak. Bir ilavesi de cuma namazında uygun şart bulamazlarsa kılmayıp onun yerine iki rekât öğle namazı kılabilirler. Bu, Allah’ın ruhsatıdır, kuluna bir lütfudur.
Sorumuz ne? Şart mı böyle kılmak? Mesela; ben iki değil de öğleyi dört rekât kılmak istiyorum, diyene ne diyeceğiz? Dört de kılsa bu namazın kabul olmaz diye bir şey yok. Yani seferi iki kılması gerekiyordu ama dört rekât kıldı. Bu herhangi bir şekilde namazın kabul olmasına engel değil ama âlimlerimiz Allah’ın bu ikramını kabul etmemeyi saygısızlık görmüşlerdir. Saygısızlık da az bir kara leke değildir.

Velhamdülillahirabbilalemin.

Nureddin Yıldız