Yazılı Fetva

Vakıflar kurbanlıkları önceden satın alabilir mi?

480
25.06.2023

Hocam biz vakıf olarak kurban kesiyoruz. Bize vekâlet verenlerin kurbanını kesmek üzere önceki senelerdeki hesaplarımıza dayanarak tahminde bulunup örneğin yüz adet inek önceden satın alıyoruz. Bize para yatıran oldukça da hisseleri o satın aldığımız ineklere dağıtıyoruz. Bu yaptığımızda sakınca görüyor musunuz?

Vakfın, kendisine verilen vekâletler adedince kurbanlık satın alması normaldir.

Vakfın tahmin üzerinden kurbanlıkları satın alıp kendisine vekâlet verildikçe o kurbanlıklardan hisse ayırması da normaldir.

Satın alma işinden sonra yeni vekâlet talepleri olması durumunda henüz sahiplendirilmemiş kurbanlıklardan birine o vekâletlerin yönlendirilmesi olabilir ama sahibi olmadan bir nedenle mecburen kesilmiş kurbanlıklara sonradan verilen bir vekâleti saymak caiz olmaz. Bu son maddeyi şöyle özetleyebiliriz: Vakıf mesela yüz kurbanlık almıştı. Seksen kurbanlık sahipleri belli olarak kesildi. Geriye kalan yirmi kurbanlık ise kurban kesme günleri bitiyor veya kasaplar gidecek gibi bir sebeple acele ile kesildikten sonra gelen bir vekâlet sahipsiz olarak önceden kesilmiş o kurbanlıklara sayılamaz. Bu, kurban kesecek olanın niyeti belirlenmeden kesilme demektir ki ibadette niyetin önceden olması şartı gereği caiz olmaz.

Bu şekilde sahipsiz kalmış kurbanlıklar diğer adak ve benzeri sadaka içerikli kesimlere yönlendirilebilir.

Nureddin Yıldız