Yazılı Fetva

Sattığım evle birlikte zekâtımı nasıl hesaplamalıyım?

432
21.08.2023

Hocam zekâtla ilgili araştırma yaparken, gayrimenkul zekâtı ile ilgili kısa bir videonuzu izledim. Bu konuyla ilgili bir problemim var. Ben her yıl Ramazan ayı sonunda bir dahaki Ramazana kadar, önümüzdeki yılın zekâtını burs vs. gibi yollarla parça parça dağıtıp, sonra Ramazanda hesap yaparım. Vermem gereken zekâttan eksik kalmışsa onu da veririm. Ticaret yapmıyorum ama eski ticaretimden kalan birikmişimden bunu her yıl dağıtıyorum. Ayrıca satmaya çalıştığım bir evim vardı bir kaç gün evvel anlaştık gibi nasipse yarın öbür gün satış gerçekleşecek. Bu satışın zekâtı altmış bin TL kadar olacak. Bunun zekâtını da her zamanki gibi yıl içinde dağıtabilir miyim? Bu yıl dağıttığım zekât, dağıtmam gerekenden yirmi beş bin TL fazla olmuş. Bunu dağıtacağımdan düşmeli miyim? Bir de zekâtı hesaplarken bu evin maliyetini satıştan düşüp öyle mi hesaplamalıyım? Yani evden ettiğim kârın zekâtını mı vermeliyim yoksa satış fiyatının tamamından mı zekât vermeliyim? Satışı Türk Lirası olarak hesaplarsak kârlı görünüyorum ancak dolar bazında hesaplarsak zararım oluyor. Lütfen beni aydınlatıp yardımcı olur musunuz? 

  • Kendinize Ramazan ayının belli bir gününü ZEKÂT HESEPLAMA GÜNÜ olarak belirlemişsiniz. Bu güzel. Her sene öyle yapmaya devam edin. Eğer o gün elinizde nisap miktarından fazla yani seksen bir gram altın veya onu satın alabilecek bir mal varsa onun zekâtını vereceksiniz. Elinizdeki ne ise onun yüzde iki buçuğunu. Nisabın altına düştüğünüzde vermeniz gerekmeyecek.
  • O hesap gününden önce sattığınız evin bedeli veya başka bir yolla bütçenize gireni mevcuda ilave edeceksiniz. Toplamının yüzde iki buçuğunu zekât vereceksiniz. Eğer evi sizin önceden belirlediğiniz zekât hesap gününden bir gün sonra satarsanız ya da elinize o günden sonra bir mal geçerse onun zekâtı bir dahaki yılda hesaplanacak demektir.
  • Geçen yıla ait verdiğiniz zekât gerekenden fazla oldu ise onu geri de alamazsınız bir dahaki yıldan da düşemezsiniz.
  • Para birimlerini birbirine çevirmeniz gerekmiyor. Elinizde ne varsa onu hesap edin. Şu birim olsa idi şöyle olurdu demeye gerek yoktur. Allah kabul buyursun.
Nureddin Yıldız