Yazılı Fetva

Müslüman olmak isteyen bir yabancıya nasıl yol gösterebiliriz?

1369
17.02.2023

Kıymetli Nureddin hocam on dokuz yaşında genç bir Alman annemiz Müslüman olmak istiyor. Zor zamanlardan geçmiş kurtuluşu İslam’da buldum dedi. Kendini yakın hissettiğinden ve şehadet getirdikten sonra daha huzurlu olacağına inandığını söyledi.
Mezhepleri sordu, onları duymuş onları da bilmem gerekiyor mu gibi sorular sordu. Ramazan yaklaşıyor orucu da bana öğretir misiniz dedi ama yeni anne olmuş (bebeği üç aylık) büyük ihtimal tutamaz bu sene. Kur’an’ın mealini Almanca okuyormuş şu an. Artık kesin kararlı ve bir an evvel Müslüman olmak istiyor. Bebeği ile tek, annesinin yanında kalıyor ama ayrı eve çıkmak istiyor biraz toparlandıktan sonra. Annesi birlikte yaşamak istemiyor. Çocuğunun babasından da defalarca darp edilmiş, hamileyken de birkaç defa tekme yemiş karnına ama Allah müsaade etmedi çocuğumu benden koparamadılar dedi. Ve ben okudum Kur’an’da bir yerde her zorluktan sonra kolaylıklar varmış dedi. Hocam ben size bu kardeşimizle nasıl bir yol izlememiz gerektiğini danışmak için yazıyorum. Sıralama için biraz araştırdım ama tekrar size de sormak istedim. İlk olarak iman ilkeleri, gusül, abdest ve namaz yazıyordu. Bizler direkt içine doğduğumuz için şimdi hepsine sıfırdan ve nereden başlanır emin olamadım, yanlış bir yönlendirme de yapmak istemiyorum. Hızlı koşup çabuk yorulmasın Allah muhafaza. Bir de ismini değiştirmesi gerekir mi?

Elhamdülillah! Genç anneye hidayetinin kolaylaşması için dualar ederiz. Hanım efendi kardeşimiz için de sizlere şunları tavsiye ederiz:
1. İslam ile şeref bulmasını tebrik edin. Onu, Müslüman olduğu günde yeni doğmuş  biri olarak kabul edin ve bunu ona müjdeleyin. Kucağındaki bebeği gibi günahsız olduğunu ilan edin ve mümkünse bunu helal bir törene dönüştürün. Kelime-i şehadetle birlikte Allah’ın bir lütfu olarak geçmişte yaptığı iyi işlerin onun sevap hanesine eklendiğini de bildirin.
2. Allah’ı öz bir şekilde tanıtın. Fatiha, İhlas suresi ve Ayete’l-kürsî’deki kadarıyla Rabbimizi tanımasını sağlayın.
3. İmanın temel esasları olan Melekler, Kitaplar, Peygamberler, Kader ve Ahiret hakkında inancını oluşturan bilgileri de özet haliyle kabul etmesi için anlatın. Ama bunları anlatırken ayrıntıya girmemeye özen gösterin.
4. Haramların ne olduğunu ve bunlardan kaçınmanın ilk işi olduğunu bilmesini sağlayın. Alkol, zina, kumar, domuz eti ve benzeri günahlardan başlayarak sırayla sınırlarını öğretin.
5. Farz ibadetlerin başı olan namaz öncelikli bir hayatın önemini vurgulayın. Namazsız İslam’ın olamayacağını öğrensin. Namazlarda da önce farz olanları yapmaya çalışsın. Isındıkça, mesela; birkaç sene sonra imkânı ölçüsünde sünnetleri de kılmaya başlasın. Ramazan öncesinde orucun ne olduğunu öğretin. Ama güç yetiremediği takdirde şimdi tutmamasını, sonra iade etmesini izah edin. Eğer zengin ise zekâttan da söz edin.
6. Buraya kadar olan bölümün OLMAZSA OLMAZ dediğimiz sorumlulukları içerdiğini ve Allah’ın izniyle bu kadarıyla cennete girebileceğini mutlaka belirtin.
7. Bundan sonra Allah için yaptığı her güzel işle, ahlakıyla, ibadetiyle, sevap kazanıp cennete daha hızlı koşacağını bilsin. Ama adım adım, acele etmeden bunları yapmasını tavsiye edin. Bunları şöyle örneklendirebilirsiniz:


  1. Kur’an okumak (Arapça orijinal halini öğrenip okuyabildiği kadar okusun, anlamını bilmeden bile okusun. Anlamını bilmek için kendini yormasın. Bilse de neticede ilk beş maddeyi uygulayacak.)
  2. Çok çok dua etsin. Abdestli olma şartı olmadan, ellerini kaldırmasına gerek kalmadan dua etsin. İçinden geldiği gibi yapsın duasını.
  3. Çocuğunun Müslüman olarak büyümesi ve yetişmesi için onunla geçirdiği her vaktin ona sevap olarak yazıldığını unutmasın.

  4. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hayatını yoruma girmeden, sahih bilgilerle, özet bir şekilde bir kere okursa güzel olur.
    9. Âdem aleyhisselamdan efendimize kadar gelen peygamberlerin kıssalarını Kur’an’ımızda anlatıldığı kadarıyla öğrenmesi de yeryüzünde neler olup bittiğini anlaması açısından faydalı olur.
    10. Son olarak, asıl meselenin önce kendisini ve ailesini korumak olduğunu ona ifade edin. İmanı korumak bu dünyadaki tek gayemizdir. Bunun için sabretmeyi, direnmeyi göze almasını güzel bir dille ona iletin.
    Ek olarak;
    • Mezheplerin bir öğretmen vazifesi gördüğünü ve şu an için o konu ile zihnini yormasının bir anlamı olmadığını bilsin.
    • İsminin kötü bir anlamı yoksa değiştirmesine gerek yoktur.
    • Siz örnek olun, etrafında bulunun, zaten o sizinle bu dine ısınacak ve merak ettiklerini görerek öğrenecektir.
    Böylesine mübarek bir olaya şahit olursanız siz de hamd edin ve dua edin. Hem kendinize, hem o kardeşinize hem de bize… Rabbim ayaklarımızı dini üzere sabit kılsın. Âmin!
    Allah’a emanet olun.
Nureddin Yıldız