Yazılı Fetva

Diyanet cami içinde sandalyede namaz kılınmasına karşı mı çıkıyor?

767
01.01.2024

Hocam, Diyanetin camide sandalye ile namaz kılmaya karşı çıktığı söyleniyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Namazın rükünlerinin emredildiği gibi tam yapılması namazın kabulü için şarttır. Muteber bir özür olmadıkça bilhassa farz namazlarda kıyam/ayakta durmak rükündür. Özürsüz bir şekilde kıyamın terk edilmesi namazın fasit olması için yeterlidir. Bu genel kuraldır.

İkinci bir kural da şudur:

Bir rüknü emredildiği şekilde yapmaya gücü yetmeyen, yapabildiği gibi yapar onu. Mesela ayakta duramayan oturur, oturamayan yatar; yine de namazını kılar. Bu da şu demektir: Namazı, bir arızadan ötürü tamamen bırakmak yoktur.

Ayakta duramayan oturur. Yere bağdaş kurarak veya diz üstü oturarak namaz kılmasında da zorluk bulunan SANDALYEDE OTURARAK NAMAZ KILABİLİR. Elbette bu kişi için bir zorluk, meşakkat söz konusu olmalıdır. Uzman doktorun uyarısı veya tecrübe ile bilinen hastalığı artırıcı bir sıkıntı bu tür zorluk kabul edilebilir. Muasır ulemanın ve bazı fetva kurullarının genel kanaati böyledir.

Türkiye'de camilerde bu ruhsatın bir karışıklığa neden olduğu hemen hemen her camide izlenmektedir. Bilhassa camilerde hareket etmeyen blok sandalye şekillerinin bulunması muteber kabul edilemez. Sandalyede namaz kılmakla camilerde sandalyeli bölümlerin oluşması aynı kabul edilemez. Bir kişinin safın kenarlarında sandalyede namaz kılmasını ruhsat görebiliriz. Camide böyle bir bölüm oluşturulmasını ise normal bir ruhsat dairesinde göremeyiz. Diyanet'in bu karışıklığı önleyecek tedbir alması gereklidir de.

Nureddin Yıldız