Yazılı Fetva

Çocuğumun Allah ve İslam hakkındaki sorularına cevap verebilmek için önerdiğiniz bir kitap var mıdır?

787
27.01.2024

Hocam benim altı yaşında bir kızım var. Bildiğimiz kadarıyla dinimizi anlatmaya ve aşılamaya çalışıyoruz. Beraber camiye gidiyoruz, kitap okuyoruz ve Kudüs davasını aşılamaya çalışıyoruz. Fakat sorduğu sorular karşısında çok yetersiz kalıyorum. Allah niye en güçlü diye soruyor, herhangi bir konuda bu büyük kızım deyince haşa Allah kadar mı büyük baba diyor. Allah’tan başka büyük yoktur diyorum neden diye soruyor. Allah’ın varlığını haşa somutlaştırmaya çalışıyor zannedersem. Bu tip birçok soru soruyor ve cevap veremediğim zamanlar oluyor. Bu sorulara cevap verebilmek için bizim okumamız gereken bir kitap ve sohbet benzeri önereceğiniz bir şey varsa okumak, izlemek isterim. Ve genel olarak çocuğun İslam’ı benimsemesi için tavsiyelerinizi bekliyorum.

Her çocuk belli zamanlarında bu veya benzeri merak seraplarına takılabilir. Bunda endişelenecek bir durum yoktur.
- Çocuğu sorularından ötürü kınamayın.
- Çocuğun her sorusuna vereceğiniz her cevaba ikna olmasını beklemeyin. Tatlı ve rahatsız olmamış bir eda ile bildiğiniz kadarı ile cevaplar verin.
- Cevapta tıkanırsanız, cevap konusunu geniş bir alana yayın. Mesela “Allah neden en büyük?” şeklindeki bir soruyu o anda cevaplayamayacaksanız evrenin büyüklüğünden, zamanın ne kadar uçsuz bucaksız olduğundan, ağaçlardan, denizlerden büyük bir ansiklopedi gibi konular açın. Böylece onu büyük cevabın içinde bir şeyler aramaya itmiş olun.
- Bunu da yapamazsanız “böyle bir soruyu okula gittiğinde öğretmenine sorabilirsin, biz de her şeyi bilmeyebiliriz” türünden cevaplar verin.
- Belli sorularda da önceden anlaştığınız ve çocuklara merhametle bakabilen bir hocaya gidip ona sormayı çocuğa teklif edin, beraberce gidin. Hoca çocuğu özel karşılasın, hediyeler versin, cevaplarını da versin.
- Sabrederek, uf puf yapmadan dinleyin çocuğu. Başka işle meşgul iken savsaklama tipi cevaplar vermeyin. Eski soruları ile karşılaştırma yaparak “ama bunu şöyle sormamış mı idin?” şeklinde yarı kınama yapmayın.
- Tıkandığınız sorular olunca “bunu ben de bilmiyorum, araştırıp sana cevap vereyim” deyin ve gerçekten araştırın. Sonra da tatlı tatlı cevaplar verin hatta cevap vereceğiniz zamanı bir kutlamaya dönüştürün, o ne seviyorsa onu yaparak “filan konunun cevabı kutlaması” gibi bir şenlik yapan. Çocuğun sorusu hem bilgiye dönüşsün hem aranızdaki muhabbeti, saygıyı güçlendirsin biiznillah.
Asla kınamayın, asla bıktı görüntüsü vermeyin. Böyle bir çizgi izlerseniz bir zaman sonra çocuğun gündemi değişir, başka şeylere yönelir.

Nureddin Yıldız