Yazılı Fetva

Yurtdışında yaşayan bir bayan olarak dinime nasıl hizmet edebilirim?

4552
16.05.2015

Ben Viyana’da yaşıyorum. Burada insanların küfür içinde -Müslüman olsun olmasın- yaşaması beni çok rahatsız ediyor. Çevremdeki Müslüman kardeşlerimle konuşup hayatin böyle başıboş bir şekilde geçemeyeceğini anlatmaya başladım ama sadece onlarla da sınırlı kalmak istemiyorum. Tam olarak nereden ve nasıl başlayabileceğim konusunda hiçbir fikrim yok. Bir bayan olarak da dinimiz açısından sınırlarımız var. Gayrimüslim ve genel olarak Müslümanların da tetik altında olduğu bir ülkede dinime nasıl hizmet edebilirim, bir bayan olarak tebliğ konusunda bana neler caiz olmaz?

Öyle bir ortamda sizin en önemli ve en öncelikli gayeniz kendinizi korumak olmalıdır. Kendinizi korumanız yani imanınızı dipdiri tutmanız her şeyden önemli olmalıdır sizin için. Başkalarının derdi ile ilgilenirken kendinizi kaybedebilirsiniz. Buna dikkat edin. Kendinizi güvende ve garantili görmeniz düşebileceğiniz ilk bataklıktır. Sık sık kendinizi test edin. Küçük belirtileri bile önemseyin.
İkinci olarak yapabileceğiniz iş ise kendinize bir çevre oluşturmanızdır. Tek başınıza yapabileceğiniz çok şey bulamazsınız. Üç kişi olsanız hem kendinizi korursunuz hem de daha aktif işler yaparsınız.
Kendinize seçeceğiniz kişilerle istişare etmeyi ihmal etmeyin. Sizden daha yaşlı ve daha tecrübeli, bilgili olanlarla istişare edin.
Sık sık dış mekânlara çıkın. Mesela Türkiye’ye gelin, umreye gidin ve dışarıdan nasıl göründüğünü tespit etmeye çalışın. Böylece oluşabilecek bir sisli ortamda net görememeyi gidermiş olursunuz.
Kitap okumalı, ilmi konferanslar dinlemelisiniz.
Dua etmeyi unutmayın. Ancak Allah'ın yardımı ile bir işte başarı elde edilebilir.

Nureddin Yıldız