Yazılı Fetva

Yiyecek içeceklerin, avret yerlerinin tedavisinde kullanılması caiz midir?

10127
08.05.2015

Bebek bakımında kullanılan bebe yağları, pudra ve kremlerin kimyasal oldukları için bunları kullanmanın sağlığa zararlı olduğunu öğrendik. Bunun yerine, mesela bebek pudrası yerine mısır nişastası, bebe yağı yerine zeytinyağı kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Bunlar yiyecek maddeleri olduğu için çocuğun altına uygulamak ne kadar uygundur, caiz olur mu?
Yine benzer bir soru olarak da: Tuvalet temizliğinde kullanılan dezenfekte edici bazı deterjanların ciğerlere dokunması sebebiyle yerine sirke ve tuz ile dezenfekte edilmesi söyleniyor. Yine aynı şekilde tuz ve sirke de yenilen bir şey olduğunda bu tür necis yerlerin temizliğinde kullanılabilir mi? Bize küçüklüğümüzden beri yiyecek içecekle helaya girmeyin, üzerine basmayın gibi tavsiyelerde bulunurlar. O yüzden bu yöntemleri pek bir yadırgıyoruz. Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz?

Yiyeceklerin hor görme, basite alma mantığı ile o şekilde kullanılması caiz olmaz elbette. Tedavi maksatlı olarak yiyeceklerin o ve benzeri yerlerde kullanılmasında sakınca yoktur.

Nureddin Yıldız