Yazılı Fetva

'Yaptığım Hataların Küfür Olduğunu Sonradan Öğrendim'

8635
06.11.2010

Ramazan ayında çeşitli sohbetler dinliyoruz. Bazı konularda yeni bilgiler öğreniyoruz ve bu öğrendiğimiz bilgilerle bazen çeşitli hatalar yaptığımızı ve bu hataların kimi zaman bizi küfre kadar götürdüğünü öğreniyoruz. Bu gibi durumlarda nasıl davranmalıyız? Allah korusun ama bazı durumlarda küfre düşme ihtimalimiz varsa ve bunu sonradan fark etmiş isek ne yapmalıyız?

Bu ümmetten hata ve unutma ile oluşan suçlar kaldırılmıştır. Bilmiyor olmak da bir orana kadar özürdür. Mümin, bilmediği bir şeyi öğrendiğinde üç şeyden birini yapması gerekir:
Birincisi: Yapmadığı güzel bir işi yapması gerektiğini öğrendiğinde onu yapmaya başlar. Mesela namazı kılmayı bilmiyordu ise öğrenir öğrenmez kılmaya başlar. Farz olan namazların da kılmadıklarından kazalarını yapar. Böylece zararın en kısa yolundan dönmüş olur.
İkincisi: Yanlış bir işi yaptığını öğrenirse hemen o işi terk eder. Sonra da samimi bir şekilde Allah'a tevbe eder. Bir daha da ona dönmeyince o işle ilgisi kesilmiş olur; kurtulur.
Üçüncüsü: Kul hakkına giren bir hatayı yapıyordu ise, doğruyu öğrenir öğrenmez hak sahibi ile helalleşir. Böylece o hatadan da kurtulmuş olur.
Allah Teala, kulları için dönüş kapılarını sürekli açık tutmaktadır. Mesele bizim samimi olup olmamamızda kilitlenmektedir.
Allah'a emanet olunuz.

Nureddin Yıldız