Mektuplar

Ümmîlik Tartışmaları ve Halimizin Ahvali

10387
19.04.2017

Selamünaleyküm hocam. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed sallalahu aleyhi ve sellem'in 'Ümmî' yani anadan doğma okuma - yazma bilmez olduğunu biliyoruz. Fakat bir ilahiyat profesörünün videosunu izledim. Böyle bir şeyin olamayacağını söylüyordu. Bühtana düşmüş bu insanlara karşı gerekenin yapılması ehl-i sünnet için bir sürur vesilesi olacağı kanaatindeyim. muvaffakiyetler dilerim. saygılarımla.

Selamünaleyküm.
Peygamber Sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin ÜMMÎ/anadan doğma gibi okuma yazma bilmez olduğu bilgisi, bu ümmetin ilk gününden bu zamana kadar bize Peygamber Sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz adına aktarılan bilgiler arasında yer almaktadır. Kur'an'ımızda çok açık bir şekilde bu bilgiye işaret eden âyet de bulunmaktadır. Onun ümmî/okuma yazma bilmez olması, daha sonra Kur'an gibi mucize bir kitabı getiren kişi olarak, yüzde yüz Allah katından olan bir kitabı getirmiş olmasının belgeleri arasında bir belgedir. Bunun anlamı şudur:
Okuma yazma bilmeyen bir insan 'Şu kitap, Allah'tan size getirdiğim bir kitaptır' dediğinde, okuma yazma bilmediği için kendiliğinden bir kitap yazmış olması iddia edilemez. Birisinden kopyaladığı söylenemez. Eğer okuma yazma biliyor olsa idi buna benzer bir iddia dile getirilebilirdi.
Elbette Peygamber Sallallahu aleyhi ve sellem'in nübüvvetinin tek delili bu değildir. Belki onun ümmî olması için söylenebilecek en üst seviyede söz, 'bu da onun nübüvvetinde sadakatinin belgelerindendir' sözü olabilir. Bu sebeple diyoruz ki, Peygamber Sallallahu aleyhi ve sellem'in ümmî olduğuna dair yaygın ve muteber bilgimizin direk veya dolaylı irdeleniyor olması, hainlik değilse bir gaflettir. Nitekim bu bilgiyi direkt olarak ilk defa gündeme getiren müsteşriklerdir. Bizim içimizden birileri de, sanki kendileri büyük bir gerçeği keşfetmişler gibi onların öne çıkardıklarına atlamışlardır adeta. Rabbim hepimizi gafletten muhafaza buyursun.
Bir de şu sorunun cevabı hepimizi düşündürmelidir:
On dört asır sonra böyle bir tartışmanın ardından farz edelim ki, ümmîliğinin anlamının okuma yazma bilmemek olmadığı anlaşılsa ne değişecek? Sadece zihinlerde bir tereddüt ve şüphe noktası oluşacak. Bir iki kişi de kendilerine şöhret basamaklarından bir basamak bulabilecekler. 'Kim kazanacak, kim kaybedecek bunun akabinde' sorusunu ise sormak bile üzücü olmaktadır. Ümmetimizin içinde bulunduğu darboğaz hali onca ağırlığı ile ortada iken bizim bu tür meselelere vakit ayırıyor olmamız, hal-i pürmelalimizi ortaya koyması açısından düşündürücü değil midir? Rabbim aklımızı muhafaza buyursun.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
fb.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz
instagram.com/nureddinyildiz

Nureddin Yıldız