Yazılı Fetva

"Ümmet için uykusuz kalmak.."

8791
01.12.2016

Hocam, uykumuzun düzenli olması gerektiğini, belli saatte uyuyup uyanmamız gerektiğini söylüyorsunuz. Elhamdülillah uykumu düzenli duruma getirebildim ancak çoğu zaman da ümmet için uykusuz kalmaya razı gençten bahsediyorsunuz. Bu iki durumu tam manasıyla birleştiremedim. Bir Tıpçı olarak ilerde nöbetler sebebiyle zaten uykusuzluğa alışmam gerekecek ancak bazı günler çalışma gücüm olmasına rağmen uyku saatim bozulmasın diye çalışmayı bıraktığım zamanlar oluyor. Bu konuda yol göstermenize ihtiyacım var, Allah sizden razı olsun.

Uyku düzeni, düzenli bir hayat için şarttır. Söylemek istediğimiz budur. İnsanın fedakârlık yapması sevdiği ve değerli tuttuğu şeylerden olacağı için genç veya ihtiyar herkesin Allah için yapacağı işlerde feda edeceklerinin başında uykusu gelmelidir. Bu nedenle de uykuyu bölen teheccüd namazı en değerli nafile namaz olmuştur.
Buradaki dengeyi şu şekilde kurarız:
Uykuyu nimet olarak görürüz. Basit şeylerle uyku dsiplinimizi bozmayız. İş bir fedakârlığı gerektirdiğinde de uykumuzu o değerli bildiğimiz şey için feda etmeye hazır oluruz. Bu da şüphesiz takatımızla ve sıhhatimizi koruma kuralları ile sınırlı olur.
Doktorların bu uyku ve nöbet meselesinde yapacakları bir şey yoktur. Bütün dünyada böyle yürüyor tıp. Ona göre de sevap kazanıyorlar biiznillah.
Allah yardımcın olsun.

Nureddin Yıldız