Yazılı Fetva

Takısız Düğün Merasimi

7092
25.10.2011

Selamun aleyküm. Düğünde takı töreni yapmasak olur mu? Altın fiyatı çok fazla zaten fazla kimse altın takmıyor. Hiç takı töreni yapmasak, altın, para toplamasak. İnsanların durumu zor zaten. Kimse altın takamadım diye üzülmese olur mu? Sadece hoca efendi sohbet yapsa, yemek versek sonra düğün bitse olur

Selamünaleyküm.
Mü'minlerin nikâhlanmaları, bizim deyimimizle evlenmeleri bir mahalleye mescit yapılmasından aşağı bir iş değildir. Maza Allah Teâlâ'nın rızasının kazanılacağı veya kaybedileceği bir iştir nikâh. Bu nedenle nikâha destek olmak maddi ve manevi gereken her şeyle imanî bir görevdir. Bu görev, yerine göre ebeveynin, devlet sorumlusunun, mü'min cemaatin üzerine yüktür. Düğünlerdeki yardımlaşmanın muhtevası da bu olmalıdır.
Mevcut yardımlaşma iki türlü yürümektedir. Biri, düğünde takı şeklinde olmaktadır ki, git gide bunun sulandığını ve riyakâr bir hâl aldığını zannediyorum. Sırf bu nedenle de insanların pahalı salonlar kiralayarak -salon masrafını da çıkaracakları- yardım toplama peşinde olduklarını söyleyebiliriz. İkinci yardımlaşma ise eve taşındıklarında götürülen hediyelerden oluşmaktadır.
Her iki durumda da yardımlaşmanın tahakkuk ettiğini söyleyebiliriz.
Gerek yardım etmenin ve gerekse yardım çeşidinin sınırlandırılması söz konusu olamaz. Nihayetinde bu bir gönül ve kudret meselesidir.
Durumu değerlendirip kendi şartlarınıza uygun olanı yapmanızda bir sakınca yoktur.
Allah mübarek kılsın.

Nureddin Yıldız