Yazılı Fetva

Suriye Olayından Sonra İran'ın Tutumunu Nasıl Değerlendirmeliyiz?

5831
02.08.2012

Selamun aleyküm hocam. Suriye'nin şu an yaşadığı durum malumunuz. Bu durum içerisinde İran devletinin tavrı da, günümüz medyasının bizlere aktardığı kadarıyla, Müslümanlar açısından pek hoş gözükmüyor. Bu durum karşısında bir çok Müslüman kardeşimiz İran devletini ve İranlı Müslümanları silip atmış durumda. Bu konu üzerine yaptığım araştırmalarda Enfal Suresi 72. ayetle karşılaştım. Bu ayette verilmiş olan hüküm şu an ki İran'ın tutumunu kapsamakta mıdır? (İran ve Suriye devletleri arasında ittifak anlaşması olduğu söyleniyor.) Bu işe genel olarak bakıldığı zaman bu bölgede oluşturulmak istenen Şii-Sünni çatışmasına çanak tuttuğunu ve bu işten İsrail ve ABD gibi ülkelerin faydalandığını düşünmekteyim. Bu durum karşısında bizim İran'a olan bakış açımız nasıl olmalıdır? Allah'a emanet olun.

Selamünaleyküm. Sözünü ettiğiniz konuda, elimizde net bilgilerin bulunmadığını itiraf etmeliyiz. Zanlar ve ihtimaller üzerinden konuşuyoruz. Bu ise doğru değildir. Hepimizin veya herkesin kabul edeceği gerçek şudur:

a- Suriye'yi yöneten kadro, bir kere olsun, bizim anlayacağımız dilden mümin olduğunu ilan etmiş değildir.

b- Bu yönetimin zalim olduğunda, katilliğinde hiç kimsenin tereddüdü yoktur.

c- Suriye halkının bu yönetimi başında istemediği de bilinen bir gerçektir.

d- İran, bölge siyasetinde ve İslam hizmetinde samimilik testinde başarılı olmamıştır. İsrail konusunda bile siyaset mi yaptığı, kendisini mi kökleştirdiği tartışılan bir konudur. Bu hakikatlerden sonra bizim ne düşüneceğimizi belirlememiz zor olmayacaktır. İftira ve itham etmeden, zannı hakikat gibi görmeden düşünüp, düşündüğümüzün gereğini yapmalıyız.

Nureddin Yıldız