Mektuplar

Spiral taktırmanın dini hükmünü soran Müslüman hanımefendiye mektup

120119
30.08.2013

Hocam selamünaleyküm;

Spiral taktırmak caiz mi, gusül abdestine engel teşkil eder mi?

Selamünaleyküm.

Spiral kullanmanın hükmü hakkında şöyle bir özet yapmamız mümkündür:

a. Erkek veya kadının kalıcı bir kısırlaştırma yaptırması haramdır. Ancak erkek veya kadının sağlığı açısından doktor raporu ile sabit bir tehlike söz konusu olursa böyle bir yöntem kullanılabilir ve erkek ya da kadın kısırlaştırılabilir. Doktor raporu ile tespit edilememiş bir gerekçe ile kısırlaştırma haramdır.

b. Geçici bir kısırlaştırma ki, burada sözü edilen spiral, bunu temsil etmektedir yapılabilir. Bu da kadının hamile kalmasının geçici olarak engellenmesi demektir. Bu konuda ilke olarak, geçici kısırlaştırma haram değildir diyebiliriz. Kullanılacak yönteme göre haram olma veya olmamada farklılık olabilir.

Hamileliği engelleme yöntemlerinden herhangi birinin caiz olması için;

1. O yöntemin sağlık açısından erkek veya kadına bir zararı dokunmuyor olması,

2. Eşlerin o yönteme razı olması, birinin itiraz etmiş olmaması,

3. Rahimdeki mevcut cenine zarar vermemesi şarttır.

c. Spiral kullanımı, şu ana kadar bireysel olarak mümkün olmamaktadır. Doktor kontrolünde ve uygulamasında mümkün olmaktadır. Bu da kadının ağır avretinin başka biri tarafından görülmesi demektir. Kadının, göbek ile diz kapağı arası ağır avretidir. Bir başka BAYAN BİLE OLSA tıbbî bir neden dışında eşinden başkasının o bölgesine bakması haramdır. Bu kural, EBE İÇİN BİLE GEÇERLİDİR. Zaten ebenin doğum yapacak kadının ağır avretine bakmasına izin verilmesi, ebenin kadın olmasından ötürü değil o durumda bakmanın zaruret olmasından dolayıdır.

Buna göre de spiral taktırmak için izlenmesi gereken yol şu olmalıdır:

1. Takma kararı, kesinlikle eşin iznine bağlı olmalıdır. Eş izin vermedikçe takılamaz.

2. Kullanım, bir sağlık sorunu üretmemelidir.

Özellikle aybaşı kanamasında bozukluk, yoğun ağrı hissetme, çok kanama görme, psikolojik sıkıntı gibi ayrıntılar önceden bilinmelidir.

3. Kişi, kendisi takmalıdır. Kendisi mümkün değilse eşi takmalıdır. Bu da mümkün olmuyorsa, doktora gidilmelidir. Doktora gidilebilmesi için de kadının sağlığı açısından bir tehlike söz konusu olmalıdır ki bu sakınca muhakkak doktor raporu ile teyit edilmelidir. Tıbbî gerekçe dışında da bir zaruret söz konusu olabilir. Mesela kadının, çocuk emanet edilemeyecek kadar zafiyetleri bulunması gibi bir neden de zaruret sayılabilir. Bu tür zaruretler, muhakkak bir fetva ehline danışılarak kararlaştırılmalıdır.

4. Spiral kullanıldıktan sonra meydana gelen kanama bozukluklarında ise normal aybaşı ile alakalı fıkıh kuralları uygulanır. Özel bir fıkhı yoktur.

Netice olarak bilmeniz gereken şudur:

Gusül açısından bir sakıncası yoktur. Ancak bu cihazın taktırılması, kadının ağır avretinin eşinden başka birine açılması demektir. Bu ise ancak tıbbi bir gerekçe ile olabilir. Tıbben gerekli olmayan bir nedenle sadece hamileliği engellemek için bu cihazı taktırmakta sakınca vardır.

Selamünaleyküm.

Nureddin YILDIZ

www.twitter.com/nurettinyildiz
www.facebook.com/nureddinyildiz
www.sosyaldoku.com
www.fetvameclisi.com
www.ailehayati.com
www.gencdoku.com

Nureddin Yıldız